Har du tjekket din Playstation for nylig?

'Cockroaches in a Playstation' er ikke titlen på en ny, elendig gyser-/thriller-/komediefilm, men et ganske virkeligt fænomen. Kakerlakker er vilde med at gemme sig inde i din spillekonsol. Det skriver gaming-siden Kotaku.

Her har man besøgt en reparationsforretning for spillekonsoler på Manhattan, hvor man kan melde, at kakerlakker i spillekonsoller efterhånden er så almindelige, at man nu har en fastpris på fjernelse af skadedyret.

Arkivfoto.
Arkivfoto. Foto: MORTEN JUHL
Vis mere

Ifølge mediet melder flere lignende forretninger, at halvdelen af deres reparationer handler om at fjerne kakerlakker.

Hvorfor er det så, at det rammer din spillekonsol?

Det er især Playstation 4, der er et godt hjem for kakerlakkerne. Også Xbox-konsoller kan blive ramt, men Playstation 4'eren har et større ventilationsgitter end lignende konsoller, der gør det lettere for dem at komme ind. Samtidigt har strømforsyningen i Playstation 4 en tendens til at blive varmere end konkurrenterne, hvilket gør det til et behageligt miljø.

For en erfaren konsolreparatør, som Matt Zieminski fra reparationssiden IFixit, er det nemt at finde ud af, om der er kakerlakker i Playstationen.

»Deres afføring har en bestemt farve og stan. Vi ved nogenlunde med det samme, hvis der er afføringsmærker på ventilatoren - så forventer vi, der er kryb i maskinen,« siger han til Kotaku.

Kakerlakkernes kroppe og afføring kan blive ristet af strømforsyningen inde i maskinen, så de smelter sig fast. Det er det, der kan få maskinen til at gå i stykker ud af ingenting, og typisk ved brugerne ikke, hvad der er galt. Samtidigt tager Sony, der laver Playstation, ikke konsollen til reparation for kakerlak-fremkaldte problem, melder mediet, som Sony ikke har udtalt sig til.

Du kan dog forebygge skadedyrsproblemer i din konsol. Ofte ligger en Playstation i et halvmørkt rum som en hylde i tv-møblet eller lignende. Hvis man får Playstationen frem i et åbent miljø, så der er bedre luftventilation, vil man lettere kunne undgå en klam kakerlak i konsollen.