Biskoppernes undskyldninger for at drikke dyre vine og bo på luksushoteller, minder om Peter Brixtoftes i Farum-tiden.

Så kontant lyder dommen fra professor i forvaltningsret, Tim Knudsen fra Københavns Universitet, men formanden for bispeforeningen, biskop Kresten Drejergaard fra Fyn, har ikke tænkt sig at ændre adfærd.

Det er kun provsterne, der skal til lommerne - bisperne vil stadig drikke gratis.

- Jeg er erkender, at vi brugte for meget på vores provstemøder, og fremover skal man selv betale for drikkelse efter middagen. Men på bispemøderne mener jeg ikke, vi bruger for mange penge på hoteller og drikkelse.

Jeg kan forstå, det bliver taget op på vores næste biskopmøde, om vi skal vælge nogle billigere hoteller og selv betale for drikkelse efter middagen, men det synes jeg, ville være meget ærgerligt, for det er en fast tradition, at vi får noget godt at drikke efter middagen, og at vores ægtefæller er med på vores efterårsmøde.

Det er vigtigt for det sociale samvær, at vi kan få noget god vin efter middagen, og vi kan sidde og hyggesnakke, siger Drejergaard, som derved er enig med biskop Kjeld Holm fra Århus.

Vil gerne have det festligt

- Vi vil også gerne have, at det er lidt festligt, og det synes jeg er helt rimeligt. Man kan altid appellere til den lille misundelse, forklarede Kjeld Holm til B.T. i mandags.

Professor i forvaltningsret Tim Knudsen:

- Jeg synes, at de søforklaringer om, at det er vigtigt med at glas vin, når man skal hygge sig socialt, kan sammenlignes med de forklaringer, som Peter Brixtofte kom med. Han sagde også, at han bare drak til selskabelige lejligheder. Det er ikke nogen god undskyldning.

Tim Knudsen mener, at de seneste dages afsløringer af, at de 12 biskopper kan bruge over 80.000 kroner til deres møder, samt at der bliver drukket op til 14,5 genstande per deltager, er et problem for folkekirkens anseelse.

- Det giver et kedeligt indtryk af en temmelig voldsom løssluppenhed, siger han.

Tim Knudsen mener, at Rigsrevisionen bør gennemse biskoppernes bilag for at se, om reglerne er blevet fulgt.

- Det virker som om, Folkekirken sammen med Kongehuset har været undtaget den samme kontrol som andre offentlige myndigheder, siger Tim Knudsen.

Skal ændre adfærd

Socialdemokraternes kirkeordfører Karen Klint siger:

- Der er ikke brug for nye regler, men for en ændret adfærd. Jeg har været med i politik i snart 30 år, og det er rigtig mange år siden, at Gl. Dansk-flasken og rygevarerne blev udskiftet med vandkaraflen på de fleste politiske mødeborde, eller at der var fri bar efter en middag. Vil man have mere, er det for egen regning.

- Den udvikling kan næppe have forbigået biskopperne, der jo alle er 'højt begavede', som ministeren siger. Naturligvis skal der være en rimelig forplejning på arbejdsmøder, der strækker sig ud over almindelige spisetider. Men ønsker man efterfølgende at råhygge sig til kloge debatter må den private tegnebog altså frem, siger Karen Klint.