Der er både sportslig prestige og en økonomisk formue på spil i eftermiddag, når deltagerne i Superligaens mesterskabs- og kvalifikationsslutspil skal findes.

Der er både sportslig prestige og en økonomisk formue på spil i eftermiddag, når deltagerne i Superligaens mesterskabs- og kvalifikationsslutspil skal findes.

»Forskellen på at blive nummer seks og syv er i min optik den samme som der er mellem ordene succes og fiasko,« siger Randers FCs administrerende direktør Michael Gravgaard og tilføjer:

»Vi lå i toppen efter de første 17-18 runder. Efter en resultatmæssig skidt periode risikerer vi nu at skulle spille om nedrykning. For mig som direktør vil det være en fiasko, hvis vi ikke kommer i top seks.«

Michael Gravgaard er ikke bange for at komme med et bud på, hvor stor den økonomiske forskel er.

»Tv-aftalen er fortrolig, men det er ikke skudt helt ved siden af, at der mellem os, Sønderjyske, AaB og FC Nordsjælland i duellen om enten at ende i mesterskabs- eller kvalifikationsspillet er et par mio. kroner i spil. Sikrer man sig adgang til mesterskabsslutspillet er det indiskutabelt, at man ikke kan ryge længere ned end nummer seks. Hermed er man garanteret et minimumsbeløb fra den såkaldte placeringspulje. Mange uafhængige vil sige, at der i mesterskabsslutspillet kun er bronze at kæmpe om. Det kan der være lidt sandhed i, eftersom FC København og Brøndby på første- og andenpladserne jo har distanceret os andre. Men jeg tror stadig, at der i mesterskabsspillet vil komme store kampe, der kan trække mange tilskuere ud på landets fodboldstadioner og til tv-skærmen,« siger Michael Gravgaard.

Skulle Randers FC kikse kvalifikationen til mesterskabsslutspillet, betyder det ikke, at man i klubben skal nedjustere de lagte regnskabsbudgetter.

»I Randers FC er vi pr. tradition forsigtige. Så vi har en sportslig målsætning, der er mere ambitiøs end det økonomiske budget,« siger Michael Gravgaard, der ikke lægger skjul på, at han ærgrer sig over, at man i tilfælde af nederlag må spille om nedrykning.

»Det er en skidt situation vi er havnet i. Sejren på 1-0 over Sønderjyske i DBU Pokalen (onsdag aften. red.) luner lige så godt som en eller anden sommerkamp, hvor vi spiller en modstander ud af banen og vinder 4-0. Lige nu skal vi bare kæmpe for hvert et græsstrå, der er på banen, og det kommer vi også til at gøre i den sidste Superliga-grundspilskamp mod Sønderjyske (i Haderslev i dag, red.). Jeg håber, at vi har den lille fordel i, at Sønderjyske ikke sådan for alvor har kniven på struben. Sønderjyske skal jo død og pine ikke jagte en sejr. Det skal vi til gengæld. Scenariet er gået op for tilskuerne. Når en kamp mellem Sønderjyske og Randers kan meldes udsolgt nogle dage i forvejen, er det fantastisk og et bevis på, at den nye Superliga-struktur giver flere højdepunkter i løbet af sæsonen end tidligere,« siger Gravgaard.

Millioner på spil

Sønderjyskes sportshef Hans Jørgen Haysen giver ham ret i, at der er mange penge på spil.

»Hvad angår den økonomiske forskel på at blive nummer seks og syv i grundspillet, kan beløbet sagtens ende med at blive et par mio. kroner. Vi ved jo godt hvilke klubber de kære rettighedshavere helst vil vise. Det er som altid FC København, Brøndby og FC Midtjylland. Så selvom der i kvalifikationsspillet også bliver kampe, der vil kunne trække seere, vil tv-pengene her blive mindre,« siger Hans Jørgen Haysen, der således mener, at beløbet er variabelt fra klub til klub.

»Får man ikke så mange point i slutspillet og dermed ender som nummer seks, bliver beløbet mindre. Men det er da langt sjovere at spille, hvor det sneer i toppen, end hvor slud og hagl raser i bunden,« siger han.

I sidste sæson blev Sønderjyske en overraskende sølvvinder.

»For en klub som vores er det langt bedre og mere vigtigt at blive nummer seks end nummer syv. Der sættes jo en tyk streg i sandet søndag aften. Som sekser kigger man opad, mens det som syver kun kan gå den modsatte vej. Nu har vi det meste af sæsonen stort set hele tiden ligget til at deltage i mesterskabsspillet, og så vil det da her til sidst være ærgerligt, hvis vi bliver ovenhalet indenom,« siger Hans Jørgen Haysen.

Kan få arbejdsro

Han mener, at kvalifikation til mesterskabsslutspillet frem mod sommerens transfervindue vil give arbejdsro.

»Vi ved, at der kommer til at ske ting og sager. Blandt andet udløber kontrakterne med Marin Skender, Johan Absalonsen, Nicolaj Madsen og Pierre Kanstrup. Vi skal have fundet ud af om enderne med dem kan nå sammen. De har hver især betydet meget for os, men endnu ikke er der lukket aftaler med dem. Og så skal man heller ikke glemme det faktum, at vores træner (Claus Nørgaard, red.) får bedre vilkår i at udvikle spillestilen og spillernes potentiale. Deltagelse i kvalifikationsspillet vil lægge en dæmper på dette, da det vil presse truppen til uge efter uge at skulle skulle levere resultater. Jeg vil gerne understrege, at det ikke skal forstås sådan, at vi vil slappe af, hvis vi når slutspillet. Vi vil med 100 procents sikkerhed forsøge at jagte medaljerne og Europa Cup-deltagelsen, men der er altså bare stor forskel på at spille nogle sindsyge nedrykningskampe eller om man kan spille lidt mere frit mod at nå højere op i tabellen,« lyder Hans Jørgen Haysens slutreplik.