Gamle tunneller fra et nazistisk, underjordisk kæmpeprojekt gennemskærer bjergene i området i det vestlige Polen.
Gamle tunneller fra et nazistisk, underjordisk kæmpeprojekt gennemskærer bjergene i området i det vestlige Polen. Foto: MACIEJ KULCZYNSKI

Legenden har eksisteret i årtier. Ved den polske by Walbrzych er der skjult et tophemmeligt tog, der er lastet med skatte fra Nazityskland.

Nu har legenden fået nyt liv. Et hold af skattejægere har meddelt de lokale myndigheder, at man har fundet et tog, der svarer til beskrivelsen af det armerede nazi-tog. De to mænd kræver ti procent af værdien af togets indhold.

philelizabeth

Onsdag holdt myndighederne i Walbrzych en pressekonference, hvor viceborgmesteren bekræftede, at man har fundet ‘noget’.

»Walbrzych er fuld af mysterier og myter på grund af byens historie. Vi kan nu officielt bekræfte, at vi har fundet noget,« sagde Zygmunt Nowaczyk ifølge flere nyhedsmedier.

elizabeth

Walbrzych i det vestlige Polen - få kilometer fra både den tyske og tjekkiske grænse - er interessant på grund af de mange underjordiske tunneller, der gennemskærer området.

Byen var en del af nazisternes omfattende ‘Projekt Riese’, hvis formål endnu er ukendt. I hvert fald arbejdede tusindvis af slavearbejdere og krigsfanger på at udgrave tunneller i området. Man mener, at det var en del af Adolf Hitlers hovedkvarter, samt bombesikrede, underjordiske våbenfabrikker.

Derfor findes der masser af underjordiske tunneller i området - kendte som ukendte - hvor man har fundet efterladte nazi-våben, hjelme og andet udstyr. Myten om guldtoget opstod i dagene efter Anden Verdenskrigs afslutning.

Her fortalte en tysk minearbejder en polsk mand, at der et sted i bjergene var skjult et tog lastet med guld. Siden da har skattejagten været i gang. Med det seneste fund har flere internationale medier sendt korrespondenter til Walbrzych for at følge opklaringsarbejdet.

Militært tog

Byens juridiske departement har fået et brev fra de to skattejægere, der dog ikke oplyser togets position.

»Der er ingen tvivl om, at det er et tog inden for vores distrikt. Det er et militært tog. Der bliver i brevet ikke nævnt noget om guldskatte, blot militært udstyr,« siger en talsmand.

blomster hitler

Nu venter hele verden på, at de polske myndigheder løfter lidt af sløret for, hvad der er blevet fundet i Walbrzychs tunneller.

»Er det et tog, der bevidst er blevet skjult, så kan det ikke afvises, at det er rigget til med miner eller andre fælder,« siger Jacek Cichura, byens guvernør, der understreger at det er myndighedernes opgave at sørge for befolkningens sikkerhed.

Ifølge The Guardian oplyser en polsk journalist på Twitter, at Polens militær er i færd med at spærre området af.

SMS

Tophistorier

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.