Der sidder fem murere i en skurvogn på en byggeplads i Københavns Sydhavn. Tonen er rå, men kærlig. Bortset fra når talen går på de politikere, der har forringet dagpengereglerne og oven i købet har planer om at stramme endnu mere.

Deres formand og ’sjakbajs’ er 32 årige Silas Jensen. Han blev færdiguddannet murer for otte år siden, er gift med en sygeplejerske og har to små børn.

»Lars Løkke Rasmussen sender mange af os ud i en kritisk livssituation med sine dagpengestramninger. Han og Liberal Alliance mener jo, at ’enhver er sin egen lykkes smed’. De er ligeglade med kollektive aftaler, solidaritet og respekt for hinanden. De skulle sendes ud i virkeligheden, så de kunne se, hvordan vores vilkår er,« siger Silas Jensen.

Stramninger rammer alle

Murersjakket er i alderen 32 til 63 år. Nogle af dem har arbejdet sammen i 28 år og har på egen krop mærket, hvordan dagpengestramningerne er blevet værre og værre.

»De folk, der laver reglerne, aner ikke et klap om vores virkelighed. Vi bestemmer ikke selv, om vi er arbejdsløse eller ej. I går blev vi sendt hjem kl. 9, fordi det øsregnede. Så får vi ikke løn, men går på dagpenge. Det samme sker om vinteren, når det er frostvejr. Og så betyder det altså meget, at dagpengene ikke engang svarer til det halve af lønnen længere,« siger Leon Berg, 61.

Hvis 2025-planen bliver vedtaget, så vil murerne få, hvad der svarer til 42 pct. af deres normale rådighedsbeløb i dagpenge i 2025. Det gør det svært at planlægge sin økonomi, når man ikke selv har nogen som helst indflydelse på, hvornår man mister sit job. Eller hvis man skulle være så uheldig at blive ramt af sygdom.

»Det mest uhyggelige er, hvis man bliver syg. På vores arbejdsplads kan man nemt få en diskusprolaps og efter 14 dages sygdom, ryger man altså på dagpenge. Og så er der ikke andet at gøre end at leve på en sten og dræne sin opsparing,« siger Leon Berg.

»Opsparing … hvem fanden har råd til opsparing,« bryder Carsten Jensen (52) ind.

Og så bliver Leon Berg voksenmobbet for den kommentar i et par omgange. Men Silas Jensen skærer igennem:

Lønnen udhules

»Det betyder meget for os, at dagpengene ikke følger med lønudviklingen. Prisen på en bolig, udgifter til transport og daginstitutioner gør det nødvendigt med to indtægter. Vi lever i et samfund, hvor private lønmodtagere skal være fleksible, men de skattefinansierede goder som offentlig transport og daginstitutioner bliver kun dårligere. Hvis jeg bliver tvunget til tage arbejde længere væk, så skal mine børn stadig hentes kl. 17, for da lukker alle kommunens institutioner,« siger Silas Jensen og fortsætter:

»Med alt det politikerne har ødelagt gennem de sidste tyve år, så har de fået lavet et arbejdsmarked, der ikke er for den almindelige lønmodtager. Folk slider og slæber herude hver dag. Som det ser ud nu, skal jeg kunne blive ved, til jeg er 74 år, og det er ikke rimeligt, når der ikke er mulighed for at tage efteruddannelse og blive omskolet. Jeg læste, at nogen mener, at den ’gamle murer’ så kunne være den, der kunne udregne tilbud og sådan. Men sådan foregår det altså ikke. Når man begynder i lære som 16-årig, så kan man se frem til mange år på arbejdsmarkedet, og det skal der tages hensyn til,« siger Silas Jensen.

Foto: LO
Vis mere