Den nye ældreminister Thyra Frank (LA) havde en katastrofal start i et interview med TV2, hvor hun fastslog, at det er kommunerne, der er ansvarlige for ældreplejen her i landet. Hun gav desuden indtryk af, at hun ikke selv havde nogen krav og ønsker på området, men regnede med, at de kommuner, hvor ældreplejen haltede, selv ville finde ud af at forbedre sig.

Det er korrekt, at det er kommunernes ansvar, men interviewet har medført en shitstorm på sociale medier, hvor folk spørger, hvorfor vi så overhovedet skal have en ældreminister. Oppositionen har kanonerne rettet mod Thyra Frank, og hun kan vise sig at udgøre et problem for LA-leder Anders Samuelsen, der har trukket hende ind på ministerholdet, selv om hun ikke opnåede valg til Folketinget ved sidste valg. Thyra Frank meldte afbud til sit første samråd i Folketingets sundheds- og ældreudvalg, hvor emnet var demens. Her kom i stedet sundhedsminister Ellen Trane Nørby. Med den fokus, der nu er på Thyra Frank, er der ingen tvivl om, at det første samråd, hvor hun møder op, bliver et tilløbsstykke.

DER ER MANge facetter af personen Thyra Frank. Hun blev oprindeligt kendt for sin løsslupne ledelse af plejehjemmet Lotte på Frederiksberg, hvor de ældre både kunne drikke vin til maden og Baileys til kaffen og være længe oppe, i modsætning til nogle andre plejehjem, hvor ældre lægges tidligt i seng af hensyn til personalet. Det var en tiltrængt vitaminindsprøjtning i ældredebatten, og hører man et foredrag med Thyra Frank, kan man ikke undgå at blive smittet af hendes livsglæde og engagement.

Derfor var det også en god ide af Anders Samuelsen at trække hende ind på LA-holdet, men hun har ikke været nogen succes som politiker. I perioden, hvor hun var valgt, fra 2011-15, kom hun ikke meget på Borgen. Men vi har at gøre med et »normalt« menneske, der er blevet minister, og hendes rådgivere må beslutte sig for, om hun skal være minister som alle andre eller Thyra for fuld udblæsning. Bedste råd er nok det sidste.

kark