Det er efterhånden så sikkert som amen i kirken, at der er ballade om spørgsmålene i indfødsretsprøven for udlændinge, der vil være danske statsborgere.

Christian Langballe fra Dansk Folkeparti har taget den nyeste test på 40 spørgsmål, hvor kravet er 32 rigtige for at kunne bestå, og han er ikke imponeret over niveauet i testen. »Den var til den slappe og meget, meget, meget nemme side,« forklarede Langballe i går til Politiken.

Det er muligt, at den teologiuddannede Langballe er klogere end gennemsnittet, men hans kritik er nu ikke særlig begavet. Den forrige test i juli indeholdt blandt andet et spørgsmål om, hvornår den første Olsen Banden-film havde premiere, med 1968, 1969 eller 1971 som svarmuligheder. For stort set alle danskere vil svaret på sådan et spørgsmål være rent gætteri, og man kan kun ryste på hovedet over, at den type spørgsmål med svarmuligheder så tæt på hinanden i den forgangne sommer var med til at afgøre, om udlændinge kunne blive danske statsborgere.

I sommer dumpede hver tredje ansøger da også i testen, og selv om Støjberg dengang afviste, at spørgsmålene skulle gøres nemmere, er det alligevel tydeligt, at der er blevet lyttet til kritikken.

I den seneste test skulle ansøgerne ikke ud i gætteri om, hvornår nogen film havde premiere, men derimod var der 40 gennemtænkte spørgsmål, som man med en rimelig viden om det danske samfund, kultur og historie burde kunne svare på størstedelen af. Olsen Banden optræder igen i testen, men nu skal der svares på, hvem der er instruktøren bag den danske filmskat, hvilket må siges at være et mere rimeligt spørgsmål at forholde sig til.

Inger Støjberg bør ignorere Christian Langballes kritik og fremover holde fast i linjen fra den nyeste test, hvor spørgsmålene reelt er til at svare på for danskere med en almindelig, bred viden.

Hvis først niveauet i prøven begynder at svinge hvert halve år, vil det være en virkelig skandale.

tnk