spørgsmål står tilbage

Først var det Manchester City. Nu Dortmund. Før sæsonen forventede de færreste noget fra upåagtede Monaco. Ikke desto mindre har monegaskerne vundet en masse fodboldhjerter med deres uimponerede tilgang og offensive fodbold, der først sendte Pep Guardiolas City-mandskab ud, og nu er på vej til gøre det onde ved Dortmund efter en 3-2-sejr i kølvandet på angrebet mod hjemmeholdets spillerbus.

Holdet er fyldt med unge, spirende talenter, ført an af kæmpetalentet Kylian Mbappé, så de fleste af spillerne har aldrig været i en kvartfinale eller semifinale i Champions League. Hvis holdet slår Dortmund ud, venter der et hold fra allerøverste hylde i næste runde – medmindre Leicester sender Atlético Madrid ud – men vil det have en chance dér? Hvor gode er Monaco egentlig?

»De er i hvert fald gode til at angribe. De spiller en positiv form for fodbold og har nogle unge, spændende spillere, der endnu ikke kender deres egne begrænsninger. Vi sidder bare og venter på at se, hvor langt deres angrebstalent kan bære, men også hvor lang tid det kan gå, at de ikke rigtig kan forsvare.

Hvis de møder et af de helt store hold i semifinalerne, er vi nede i marginaler, der afgør, om de vinder eller ryger ud. De har en enorm tro på, at deres offensive koncept bærer dem igennem, så de vil være en stor mundfuld for de hold, der er tilbage. Problemet for dem kan være, at det i semifinalen bliver forkrampet for Monaco, fordi de kommer til at have noget at tabe. Det har de ikke nu.«

Bayern München bliver hver sæson vurderet som en de største favoritter til at vinde turneringen, men i de seneste tre sæsoner er tyskerne røget ud, når de har mødt et hold fra den øverste europæiske klasse: Real Madrid i 13/14, Barcelona i 14/15 og Atlético Madrid i 15/16.

Også i år kunne det også meget vel ligne, at Real Madrid bliver en for stor mundfuld for de tyske mestre efter 2-1-sejren til spanierne i Tyskland. Der hersker ingen tvivl om tyskernes kvalitet, men man står tilbage med spørgsmålet: Overvurderer eksperter, medier og fans de tyske mestre? Bliver ’vi’ forblændede af dominansen i Bundesligaen og de store sejre mod mindre hold i Champions League?

»De er ikke overvurderede. Sidste år brændte Thomas Müller et straffespark mod Atlético Madrid, og i går (onsdag, red.) var det Arturo Vidal, der brændte. Havde de scoret på dem, havde det måske set helt anderledes ud. Jeg synes ikke, at vi overvurderer dem, men de har måske gjort det sværere for sig selv i nogle af de her kampe. Tager vi dem spiller for spiller, har de jo et lige så godt hold som Real Madrid og Barcelona.«

Fodboldeuropa fik sig et kæmpe chok, da Paris Saint-Germain tævede Barcelona 4-0 i holdenes første Champions League-1/8-finale. Endnu vildere var det, da Messi og co. vandt returopgøret med 6-1 hjemme, og derfor troede man, at de havde lært fra kampen i Paris.

Kampbilledet var dog noget nær det samme tirsdag, da Barcelona tabte 0-3 til Juventus i Torino. Barcelona var ikke i vanlig kontrol, midtbanen blev spillet over ende og angrebet viste heller ikke klassen. Hvad er det, der er galt i Barcelona?

»De mangler lidt kvalitet i forhold til det, som vi er vant til. De tre oppe foran er fantastisk gode, men Iniesta mangler måske lidt, og så er Xavi og Dani Alves der ikke mere.

Da vi så dem under Guardiola, fik de jo bolden tilbage på få sekunder, når de havde tabt den. Den sult og ærgerrighed ser vi ikke helt på samme måde nu, så jeg tror bare, at de er blevet lidt mere menneskelige.

Og så er der nogle hold, der har opdaget, at hvis man går op og presser dem højt, så får selv Barcelona problemer. Sådan var det ikke helt for tre år siden, hvor midtbanen var bedre til at spille sig ud af presset.«