Kevin Magnussens tidligere manager, Dorte Riis Madsen, føler sig så snydt af Formel 1-køreren i en strid om misligholdelse af deres indgåede kontrakt, at hun nu hiver ham i retten

En af landets største sportsstjerner bliver om få uger hovedperson i en bitter retssag. BT kan nu afsløre, at Kevin Magnussens forhenværende manager, Dorte Riis Madsen, har sagsøgt den danske Formel 1-kører i en sag, hvor hun gør krav på et ukendt beløb, der formentlig kan komme op i millionklassen.

Dorte Riis Madsen, der i en årrække var Kevin Magnussens manager og mere end nogen anden var kvinden bag hans Formel 1-kontrakt hos McLaren, har stævnet den danske racerkører i en civil retssag som den foreløbige kulmination på en strid om påstået misligholdelse af den kontrakt, parterne indgik, da Dorte Riis Madsen blev den danske racerkørers manager.

Derfor mødes Kevin Magnussen og Dorte Riis Madsen nu torsdag 1. juni klokken ni i Københavns Byret.

Umiddelbart kommer retsmødet, der ligger midt imellem Monacos Grand Prix og Canadas Grand Prix, til at foregå for åbne døre, erfarer BT fra flere af hinanden uafhængige kilder, som ikke ønsker at stå frem ved navn i denne artikel. I skrivende stund vides det ikke, om Kevin Magnussen selv vil møde op i retten, eller om han sender sin advokat.

BT har ad flere omgange forsøgt at få en kommentar fra sagens hovedpersoner. Dorte Riis Madsen har ikke ønsket at kommentere BTs oplysninger om den kommende retssag, mens Kevin Magnussen slet ikke er vendt tilbage på BTs henvendelser trods gentagne forsøg på at få Formel 1-stjernen i tale.

Er ikke længere på talefod

BT erfarer, at Kevin Magnussen er anklaget for manglende aflønning af sin tidligere manager, der fortsat mener, at de to har en gældende aftale. Den sikrer ifølge BTs oplysninger Dorte Riis Madsen mindst 20 procent af alt, hvad Kevin Magnussen tjener i løn og via sponsorater.

Magnussen vil formentlig forsvare sig med, at Dorte Riis Madsen ikke har ydet nogen arbejdskraft i perioden eller i forhold til indgåelsen af diverse aftaler og derfor ikke fungerer som hans manager, hvilket betyder, at hun heller ikke har krav på en andel af hans løn.

Det eneste, der umiddelbart kan forhindre sagen i at komme for retten, er, hvis Kevin Magnussen og Dorte Riis Madsen når at indgå et økonomisk forlig i sagen. Det er angiveligt stadig en mulighed, men striden mellem de to er nu kommet så langt ud, at de ikke længere er på talefod.

Fyret i 2015

Selv om BT i februar 2016 som det første medie kunne fortælle om uoverensstemmelsen mellem Kevin Magnussen og Dorte Riis Madsen, begyndte den for alvor allerede i begyndelsen af 2015, da den danske racerkører efter en enkelt sæson blev degraderet af McLaren fra Formel 1-kører til reserve.

Herefter valgte Kevin Magnussen at stoppe samarbejdet og dermed også betalingen af Dorte Riis Madsen og overtog selv sin forretning, som han driver sammen med milliardæren Anders Holch Povlsen, der ejer Bestseller-koncernen. De to ejer sammen Anpartsselskabet af 1. April 2010, hvorfra Kevin Magnussens racerkarriere finansieres.

Et selskab, som Dorte Riis Madsen gennem flere år var direktør for, men hun fratrådte ifølge CVR-registret stillingen 1. august 2015 og blev afløst af Anders Holch Povlsen. Det skulle ikke være Kevin Magnussens og Anders Holch Povlsens anpartsselskab, som Dorte Riis Madsen har stævnet, men udelukkende racerkøreren selv. Om Bestseller-ejeren på et tidspunkt indkaldes som vidne i sagen, er endnu uvist.

Kontrakten mellem Dorte Riis Madsen og Kevin Magnussen er dog reelt aldrig officielt blevet ophævet, og det er dét, der sagens omdrejningspunkt.

Derfor kræver Dorte Riis Madsen ifølge BTs oplysninger økonomisk ret over en del af Kevin Magnussens indtjening i forbindelse med hans seneste Formel 1-kontrakter. Det vil givetvis være i forhold til aftalerne hos Renault, som han kørte for i 2016, og hans nuværende team, Haas, men præcis hvilke aftaler, der er tale om, har BT ikke kunnet få bekræftet. Derudover kommer, hvad Kevin Magnussen eventuelt kan have tjent på sponsorater fra Jack & Jones, bilsponsoren Formula Automobile og brilleproducenten Lindberg.

BT kender heller ikke til, hvad Kevin Magnussen har tjent i løn hos sin nuværende arbejdsgiver, Haas, eller i 2016 hos Renault. Men der er formentlig tale om et årligt millionbeløb.

Derfor er de uvenner

Hvad gik der galt mellem Danmarks mest succesfulde Formel 1-kører og hans manager?

BT tegner på baggrund af flere samtaler med kilder i dansk motorsport og folk rundt om hovedpersonerne et billede af, hvordan et ellers succesfuldt og historisk samarbejde krakelerede indefra.

For det er ikke mange år siden, at Kevin Magnussen og Dorte Riis Madsen udadtil fungerede i total symbiose. Godt nok var det Kevin Magnussen, der trykkede på pedalerne og drejede på rattet i raceren, men det var hans manager, der klarede alt andet udenfor.

På Dorte Riis Madsens arbejdsliste stod alt fra pressehåndtering, sponsorpleje, håndtering af flybilletter, kalenderstyring og diverse praktiske sager fra stort til småt. Man kunne ikke komme i nærheden af Kevin Magnussen uden først at konsultere og blive godkendt af Dorte Riis Madsen.

Der var kontrol og styring over Danmarks nye racerstjerne eksternt, men også internt, hvor forventningen til Kevin Magnussen var, at han skulle leve og opføre sig som en etableret verdensstjerne med superstjernen Lewis Hamilton som et af forbillederne i Dorte Riis Madsens bog.

Kevin Magnussen skulle holdes i kort snor, så talentet kunne indfries. Der var ikke tid eller plads til ture i byen med vennerne, mødetiderne skulle overholdes, og der skulle være ubetinget fokus på Formel 1 og målet om at blive verdensmester. Koste hvad det ville.

Der var ikke megen plads til undtagelser eller udfald i den periode.

Det var i hvert fald en del af præmissen, som Dorte Riis Madsen stillede op foran Kevin Magnussen, da hun blev hans manager i 2004 på Jan Magnussens opfordring.

Men efter næsten 11 års tæt samarbejde begyndte forholdet mellem Formel 1-stjernen og manageren at knirke alvorligt. Kevin Magnussen havde udbrydertrang og ville nu som voksen tage kontrollen tilbage over sit eget liv og karriere. Han ville ikke længere dikteres i forhold til, hvordan han skulle forvalte sin hverdag som privatperson og racerkører.

Derfor tog han i begyndelsen af 2015 konsekvensen og brød kontakten til Dorte Riis Madsen og kørte hende ud på et sidespor. Selvfølgelig fyldte skuffelsen over, at han skulle være reserve hos McLaren, og at manageren ikke havde en reel plan B i baghånden, meget hos Kevin Magnussen, da McLaren valgte at gå med Jenson Button og Fernando Alonso i 2015. Men samtlige kilder, som BT har talt med, peger på det personlige forhold mellem Magnussen og manageren mere end de sportslige beslutninger som den primære årsag til, at forholdet gik skævt.

Kevin Magnussen og Dorte Riis Madsen var kørt træt i hinanden, og de blev stadig mere uenige om, hvordan racerkøreren skulle leve sit liv. Og hvor fokus skulle ligge frem for noget andet.

Hædret for sin indsats

Konflikten mellem Dorte Riis Madsen og Kevin Magnussen nåede første gang offentligheden, da BT i februar 2016 afslørede, at der var problemer, men at de juridiske bånd imellem dem fortsat eksisterede.

Heller ikke dengang ville Kevin Magnussen og Dorte Riis Madsen udtale sig om bruddet, selv om det efterhånden var den dårligst bevarede hemmelighed i korridorerne i dansk motorsport. Hverken Kevin Magnussen eller Dorte Riis Madsen har endnu villet kommentere på uenighederne, men nu giver den kommende retssag i Københavns Byret syn for sagn.

Konstellationen med den talentfulde og kyniske Kevin Magnussen og den energiske Dorte Riis Madsen havde ellers i årene forinden gået sin utrolige sejrsgang fra Formel Ford i Danmark, op gennem europæiske formel-klasser og helt ind i det forjættede Formel 1-land.

Som noget helt nyt efter danske forhold var økonomien bag Kevin Magnussen solid og velpolstret i skikkelse af Bestseller-milliardæren Anders Holch Povlsen som personlig sponsor via Jack & Jones. Han gav også McLaren det økonomiske incitament til at give Kevin Magnussen chancen i 2014 med et stort sponsorat via onlineportalen Asos på racernes bagvinger. Selvfølgelig krydret med Kevin Magnussens uomtvistelige talent for at køre racerbil.

Det var i perioden før Formel 1, at Dorte Riis Madsen brændte igennem som sponsorjagende manager, og hun var årsag til, at Anders Holch Povlsen kom med om bord i første omgang. Der blev også lavet andre sponsorater, og økonomien var aldrig et problem, der stoppede projektet med at få Kevin Magnussen i Formel 1.

Det var også Dorte Riis Madsen, der sendte det så omtalte brev til McLaren-bossen Ron Dennis og skabte forbindelsen til det stolte Formel 1-team. Hun blev endda dekoreret for sin indsats ved en prisoverrækkelse hos Dansk Automobil Sports Union. Og senere blev drømmen så til virkelighed i 2014 med Kevin Magnussen Formel 1-aftale.

Men herefter gik det altså galt i kulissen og aftalerne om nyt Formel 1-sæde slog fejl. Snart kulminerer striden i retten.