Inden sæsonen anså alle Christian Lundgaard som en af favoritterne i Formel 2-mesterskabet 2021. Han havde leveret en god debutsæson i klassen i 2020, og i år skulle han så udnytte sin erfaring, vinde mesterskabet og være klar til Formel 1 i 2022.

Tre måneder senere ser alting anderledes ud. Han har kun scoret point i tre af ni løb og ligger på den samlede 13.-plads i mesterskabet med 18 point – 65 point færre end den førende Guanyu Zhou.

Hvad er gået galt? Det er hverken bilen eller teamet. Det viser de resultater, Lundgaards teamkammerat, Théo Pourchaire, har leveret.

Nej – det handler i mine øjne om noget så banalt som held og uheld. Og om Lundgaard selv.

Christian Lundgaard har været forfulgt af uheld. De har naturligvis påvirket ham, og han er kommet ind i en nedadgående spiral, hvor uheldene er blevet forstærket af personlige fejl.

Det spiller måske også en rolle, at Lundgaard for første gang i karrieren har en teamkammerat, der virkelig udfordrer ham.

I Formel 4, Formel Renault 2.0, Formel 3 og sidste år i Formel 2 var danskeren den absolut dominerende kører i sit team.

I år har han fået Formel 2-rookien Théo Pourchaire som makker hos ART Grand Prix. Den blot 17-årige franskmand har ofte haft alt det held, Lundgaard har manglet. Og ved sætte poleposition og vinde ved sin første optræden i Monte Carlo understregede Pourchaire, at han kører en stor fremtid i møde.

Guanyu Zhou (forrest i billedet) har overhalet Christian Lundgaard som Alpine Academys bedste bud på en Formel 1-kører 2022.
Guanyu Zhou (forrest i billedet) har overhalet Christian Lundgaard som Alpine Academys bedste bud på en Formel 1-kører 2022. Foto: Grand Prix Photo
Vis mere

Han har indtil nu vist sig mere stabil og ofte hurtigere end den mere erfarne Lundgaard. Det har skabt en ny magtbalance hos ART Grand Prix, hvor det hører med i billedet, at Fred Vasseur ejer en stor del af teamet. Altså den Vasseur, der i dag er teamchef for Alfa Romeo i Formel 1. Og hvilket talentprogram er Pourchaire tilknyttet? Yeps – Alfa Romeos.

Lundgaards position i Alpine Academy er også under pres. Indtil for nylig blev han anset som akademiets bedste bud på en fremtidig Formel 1-stjerne. Men med en flot, moden start på årets Formel 2-sæson har kineseren Guanyu Zhou – der har massive økonomiske interesser bag sig – effektivt overhalet danskeren i akademihierarkiet.

Det samme har den 20-årige australier Oscar Piastri. Han kom med i akademiet sidste år, hvor han vandt Formel 3-mesterskabet i første forsøg. Han blev rykket direkte op i Formel 2, hvor han nu ligger på andenpladsen efter Zhou.

Alpine-ledelsen evaluerer Formel 2-sæsonen 2021 i sommerferien – det vil sige efter næste afdeling på Silverstone midt i juli. Evalueringen sker med henblik på 2022. Hvis man ser objektivt på det, vil jeg lige nu vurdere de tre førende akademikøreres umiddelbare fremtid således:

Zhou – fortjener en chance i Formel 1. Kan man finde en plads til ham i et andet team? Ellers må han blive reservekører for Alpine med en række FP1-træninger på programmet.

Piastri? Er næppe klar til et fast sæde i Formel 1, men en ny Formel 2-sæson kombineret med en reservetjans i Formel 1.

Lundgaard? Uanset der er gode grunde til de manglende Formel 2-resultater, er det lige nu svært at se ham i en Formel 1-sammenhæng i 2022.

Det er bittert, for jeg er ikke i tvivl om, at Lundgaard fortjener en chance i Formel 1 – det viser hans tidligere resultater og den måde, Renault/Alpine har støttet han i nu fem år.

Men han skal lave mirakler på Silverstone, hvis drømmen om Formel 1 2022 skal holdes i live.