For Kevin Magnussen har det altid ligget ligefor, at vejen til stjernerne gik gennem Viadukten. I fritidsklubben i Roskilde lærte han som lille at køre gokart og fik uvurderlig hjælp og viden af klubpædagogen Karsten Jerichau.

Gokartværkstedet i fritidsklubben Viadukten stinker paradoksalt nok hverken af benzin, afbrændt gummi eller sveddryppende dragter.

Det blanke gulv bærer ellers både dunke, dæk og brugte kørerudrustninger, som bliver benyttet flittigt af Roskildes ungdom. Til gengæld dufter der stadig af Kevin Magnussen.

En af tidens største sportstjerner med dansk pas er udklækket i fritidsklubbens værksted, som 12 år efter den kommende Renault-kørers sidste år på stedet stadig emmer af stjernedrys med det rød-hvide Kevin Magnussen-flag og en pokalhylde, hvor beslagene næsten bukker mod jorden af overlast. Og så er det her, i den østlige del af domkirkebyen, at Kevin Magnussen især har fået føling med én bestemt ting, der lige flår hans karriere et gear højere op end de fleste andres.

Den 43-årige klubpædagog Karsten Jerichau involverer altid børnene i, hvordan man sætter en gokart ordentligt op. Hvordan den kan komme til at køre endnu hurtigere eller skære et sving bedre. Kevin Magnussens tid i klubben fra 2002-2004 er ingen undtagelse.

»Jeg håber, at jeg har hjulpet ham i forhold til at kunne skrue lidt på racerbiler og tale med sine mekanikere,« siger Karsten Jerichau.

Karsten Jerichau fotograferet i fritidsklubben Viadukten, hvor han har været siden Kevin kørte ræs som dreng.
Karsten Jerichau fotograferet i fritidsklubben Viadukten, hvor han har været siden Kevin kørte ræs som dreng. Foto: Emil Hougaard
Vis mere

Han smiler ydmygt. Karsten Jerichau er godt klar over, at andre også har hjulpet Kevin Magnussen mod en karriere i Formel 1 ved siden af det enorme talent, som Magnussen besidder. Ikke mindst faderen, Jan Magnussen, som er nær ven med Karsten Jerichau. Karsten Jerichau husker godt dengang, at to-årige mini-Magnussen drønede rundt i en gokart for senere at sætte sig til rette i en børneudgave af en Formel 1-racer. Med en sut i munden. Det er der lavet en film om, som Jerichau stolt viser frem på sin arbejdscomputer. Så det er ikke, fordi Karsten Jerichau hævder at være manden bag Kevin Magnussens succesrige karriere.

Men klubpædagogens øjne kender trods alt forskel på det ordinære og ekstraordinære, når det kommer til racertalenter og de evner, der skal til for at blive skudt op i motorsportens fineste liga.

»Du ser mange talenter gå til spilde, fordi de ikke kan tale med mekanikeren, men det bruger vi meget tid på her. Hvad det gør for styregenskaberne, hvis du rykker bagdækkene lidt ud, for eksempel. Den del tog Kevin virkelig naturligt til sig. Han er rigtig god til det. Og så vandt han desuden ni ud af 10 løb, selvom han ofte kørte mod nogen, der var to, tre eller fire år ældre end ham selv,« siger Karsten Jerichau.

I en alder af 13 år forlader Kevin Magnussen fritidsklubben og Karsten Jerichau, og i år 2007 støder Magnussen ind i en ny person, som formår at bidrage til danskerens succesrige togt mod motorsportstinderne og drømmen om verdensmesterskabet i Formel 1.

Karsten Jerichau siger, han håber, at han har lært Kevin at skrue lidt på en racerbil
Karsten Jerichau siger, han håber, at han har lært Kevin at skrue lidt på en racerbil Foto: Emil Hougaard
Vis mere

Jesper Carlsen, direktør på FDM DTC og daglig leder på Jyllands Ringen, er tæt på Kevin Magnussen i Formel Ford-tiden, og han erindrer uden problemer Kevin Magnussens store sans for ikke mindst at køre race, men også nørde med de små detaljer.

»Noget af det bedste, som han vidste, det var at gå rundt om den racerbil. Der var ingen steder, som han hellere ville være. Jeg hyrede min allerbedste mekaniker, Julian, ind til at arbejde med Kevin, og så stod de to for bilen. Det var naturligt for ham, det mærkede jeg tydeligt,« siger Jesper Carlsen.

Formel 1-historien råder over mange store superstjerner lige fra Ayrton Senna over Michael Schumacher til Sebastian Vettel, der alle er blevet verdensmestre. En fælles og yderst vigtig ingrediens i deres benzinblanding er ifølge John Nielsen, motorsportsekspert på TV3+, at de netop er dygtige til at samarbejde med teamet omkring Formel 1-raceren og dermed få det bedste ud af deres racere.

Foto: Emil Hougaard
Vis mere

»De har formået at inspirere teamets ingeniører og få dem til at gøre ting ved bilen, som de ikke selv havde tænkt på. Selvom der er en computer og en masse data på bilerne, så er det alligevel et menneske, der sidder i bilen og skal køre den. Ved at komme med idéer og arbejde tæt sammen med teamet opnår du de bedste resultater,« siger John Nielsen.

Nu venter en ny tid i Formel 1 for Kevin Magnussen, der helt sikkert kommer til at trække på noget af lærdommen fra værkstædet i Roskilde.

BT har været i kontakt med Kevin Magnussens far, Jan Magnussen, men han har ikke ønsket at medvirke i denne historie.