Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

»Gør det dig ikke til en hykler?«

Sådan lød et af spørgsmålene til den firedobbelte Formel 1-verdensmester Sebastian Vettel i BBCs debatprogram 'Question Time'.

For kan man være klimaforkæmper og samtidig leve af at køre benzindrevne racerbiler?

Det var programmets vært, Fiona Bruce, der fremførte spørgsmålet til den tyske verdensstjerne, mens publikum brød ud i latter.

»Det gør det. Det gør det. Og I har ret, når I griner,« svarede Vettel, inden han forklarede sig.

34-årige Sebastian Vettel skaber efterhånden flere overskrifter med sine udtalelser om klima eller menneskerettigheder end for sine præstationer på banen i motorsportens kongeklasse.

I sidste uge sad han så side om side med to medlemmer af det britiske parlament, en økonom og en komiker på BBC til debat om blandt andet klimakrisen, Brexit og krigen i Ukraine.

På den måde gik han stik imod mantraet om, at sportsfolk skal holde sig til deres sport.

Sebastian Vettel havde et særligt budskab trykt på sin T-shirt i Miami.
Sebastian Vettel havde et særligt budskab trykt på sin T-shirt i Miami. Foto: Greg Nash
Vis mere

»Det er spørgsmål, jeg stiller mig selv hver eneste dag. Jeg er ikke en helgen. Jeg bekymrer mig meget, når det kommer til fremtiden omkring energiforbrug og -afhængighed.«

»Når jeg stiger ud af bilen, tænker jeg selvfølgelig: 'Er det her noget, vi bør gøre?'. Vi rejser verden rundt og spilder ressourcer,« fortsatte Vettel og fremhævede, at han undgår at flyve til løb, når det kan lade sig gøre.

Ved det seneste løb i Miami var han iført en T-shirt med budskabet 'Reagér nu eller svøm senere' med henvisning til de stigende verdenshave, der kan gøre Miamis Formel 1-grandprix i 2060 til 'det første undervandsløb nogensinde'.

Tidligere har Sebastian Vettel kørt med specialdesignede hjelme for at vise sin støtte til LGBTQ+-samfundet og ofrene for krigen i Ukraine.

Ifølge Formel 1s egen bæredygtighedsstrategi kommer kun 0,7 procent af sportens CO2-aftryk fra bilernes benzinforbrug.

Langt størstedelen skyldes transporten til og fra løb i hele verden samt driften af holdenes store og sofistikerede fabrikker.

Andre læser også