Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Uanset om ønskelisten byder på mere fritid, mindre ansvar eller nye udfordringer, skal du gøre dig nogle overvejelser, inden du søger nyt job.

Drømmer du om at skifte spor i dit arbejdsliv?

Så er du langtfra den eneste. Og hvor det tidligere har været normalen at kravle op ad karrierestigen, overvejer flere at rykke den anden vej.

Det oplever i hvert fald ingeniørforeningen IDA, som i de senere år fået flere og flere henvendelser fra medlemmer, der ønsker at skifte karrierespor.

Nogle er klar til at skifte en lederstilling ud med livet som menig medarbejder - andre drømmer om at skifte en årelangt speciale ud med nye udfordringer.

- Det lange arbejdsliv har medført en øget efterspørgsel efter at prøve noget andet - især sent i arbejdslivet, fortæller Morten Esmann, der er karriererådgiver hos IDA.

- Nogle er kørt fast, mens andre søger noget, der er mindre stressende eller mere fleksibelt, tilføjer han.

Det samme oplever erhvervspsykolog Majken Matzau.

- Nogle ledere bliver på et tidspunkt trætte af ledelse og drømmer om at komme tilbage til deres fagområde, fortæller hun.

Og det er der absolut ikke noget i vejen for at gøre, fastslår hun. Men skridtet fra eksempelvis leder til menig medarbejder er ikke nødvendigvis smertefrit.

- Mange tør ikke sige op, fordi de er usikre på, om de kan få et nyt job, siger Majken Matzau.

- Men hvis man virkelig kan mærke, at man har brug for et skift, så skal man gøre det, opfordrer hun.

Nogle vil herefter opleve at få besked om, at de er overkvalificerede til det job, de søger.

- Man kan ikke være for dygtig til sit job. Man kan til gengæld have for mange kvalifikationer, siger Morten Esmann.

Derfor skal du, når du går til jobsamtale, undlade at sælge dig selv på den brede palet af egenskaber, du har tilegnet dig over de sidste årtier. Fokuser i stedet på de specifikke kompetencer, arbejdsgiveren søger.

Generelt bør du forberede dig godt, inden du når til jobsamtalen. For selv om du tager et skridt ned ad karrierestigen, er det ikke ensbetydende med, at du kan springe direkte ind i jobbet.

- Ledere er ikke de bedste specialister, så man vil typisk mangle nogle kompetencer, når man skifter fra ledelse til at være menig medarbejder, siger Majken Matzau.

- Så man skal lægge noget tid i at kvalificere sig til det nye, fastslår hun.

Til samtalen skal du samtidig italesætte, hvorfor du søger et job uden ledelsesansvar.

- Mange arbejdsgivere vil tænke tanken, så kom det i forkøbet ved selv at fortælle, hvorfor du ikke længere vil være leder, siger Morten Esmann.

Det kan for eksempel være, at du er kommet for langt væk fra faget. Men pas på med at italesætte de negative ting, såsom at du er træt af møder eller gerne vil arbejde meget mindre.

/ritzau fokus/

Andre læser også