For langt de fleste kvinder er det en bøvlet og irriterende tid på måneden, og så koster det ovenikøbet op mod flere hundrede kroner om året.

Med menstruation følger udgifter til bind og tamponer, men selvom det er en udgift, som kan være svær at komme udenom, er det ikke en udgift, du bare skal betale ukritisk. Der kan være forbløffende mange penge at spare.

B.T. har foretaget en stikprøve af priserne på bind og tamponer i otte udvalgte butikskæder.

Stikprøven afslører, at hvis du eksempelvis skifter de dyre og kendte bind fra Libresse ud med butikkernes billigste bind, kan der være op mod 92 procent at spare.

Foto: Sabina Louise Nesheim
Vis mere

Det betyder i nogle tilfælde, at den potentielle besparelse løber op i godt 600 kroner om året på bind alene.

»Det er ualmindeligt store prisforskelle i forhold til, hvad vi normalt ser, når det kommer til forskellen på mærkevarer og de billigere alternativer,« siger Bruno Christensen, ekspert i detailhandel.

Han forklarer, at producenter af kendte mærker på varer som bind lukrerer, at kunderne – i det her tilfælde kvinder med menstruation – er villige til at betale relativt høje priser, hvis de har en opfattelse af, at de køber det bedste produkt.

»Men der skal man selvfølgelig huske på, at producenterne af mærkevarer og de billigere alternativer ofte er den samme producent,« siger Bruno Christensen:

»Og en stor del af den ekstra omkostning, der er til mærkevaren, kommer, fordi de bruger store summer på at reklamere og brande sig.«

Og selv hvis du sværger til et velkendt mærke som Libresse, fordi du ganske enkelt oplever, det er langt bedre end de billige alternativer, kan der være solide besparelser at hente.

Fra den kæde i stikprøven, hvor 30 Libresse-bind er dyrest, til den kæde, hvor det er billigst, er der 30 procent at spare.

Også på tamponer er der penge at hente.

Se selv de største forskelle i tabellen ved at trykke på det parameter, du gerne vil sortere i.

Fra den dyreste til den billigste kæde i stikprøven er der 76 procent prisforskel - eller godt 370 kroner at spare på tamponer om året.

Med andre ord: Som kvinde kan du med stor fordel prøve dig frem og se dig grundigt for.

»Det vigtigste for kvinder er, at de finder et hygiejnebind, der passer til deres behov og føles behageligt,« siger Anne Eskerod, ekspert i kvinders forbrugsvaner hos Aller Media:

»Men det, der også kendetegner produkter inden for skønhed og personlig pleje er, at rigtig mange oplever det som en jungle. Hvis man er blevet præsenteret for et bestemt produkt, så bliver man bare ved at bruge det.«

Hvis du i stedet prøver lidt forskelligt, kan du være heldig og finde ud af, at et af de billigere alternativer er lige så godt som det dyre.

Og så er der nemme penge lige ned i lommen.

»Hvis Rema 1000 for eksempel har et bind, der matcher det behov, man har, så vil de fleste nok være tilbøjelige til at vælge det, for danske kvinder er ret prisbevidste,« siger Anne Eskerod:

»Og i det her tilfælde er mærket på bind og tamponer jo ikke noget, man flasher udadtil, så det betyder ikke så meget. Det er et diskret produkt.«