Så du ’Operation X’ i aftes? Tv-værten og holdet bag programmet er mistænkt for at mishandle kyllinger.

Morten Spiegelhauer - TV2s barske vært i programmet 'Operation X' - er heldigvis ikke nogen kylling.

Samtidig med at han selv går hårdt til kyllinge-producenterne, som han i aftes anklagede for at behandle slagtekyllinger som »maskiner« og for at pumpe kyllingekød med alt for meget vand, må han nu tåle selv at blive taget hårdt ved vingebenet.

Således har kødbranchen svaret tilbage ved at anmelde Morten Spiegelhauer og holdet bag tv-programmet for mulig dyremishandling – for selv at have opbevaret kyllinger under højst kritisable forhold.

En chefkonsulent i Danish Meat Association anmeldte under arbejdet med tv-programmet Morten Spiegelhauer og de andre medarbejdere på Bastard Film (producent for TV2) for at opbevare kyllinger under 'barske' forhold på en gård i Nordsjælland.

LÆS VIDERE NEDENFOR

Barske forhold
- Jeg finder, at den måde, dyrene blev håndteret på på stedet, fagligt set er dybt betænkelig. Slagtekyllingerne er i dag så gamle, at de måske kan klare de barske forhold, de blev udsat for, men det er ikke en forsvarlig måde at omgås og passe dyr på, skrev anmelderen.

Morten Spiegelhauer og tv-holdet ville i et selvbestaltet 'forsøg' sammenligne – og filme – en flok økokyllingers og en flok industrikyllingers opvækst. I den forbindelse skulle en chefkonsulent fra Danish Meat Association levere de ønskede kyllinger til opvækst-forsøget.

I den forbindelse hæftede chefkonsulenten og anmelderen sig ved, at dyrene skulle bo i et hønsehus, som han skønnede var utæt, med mangelfuld afskærmning og med for lav temperatur. Ved et besøg på gården måtte han sørge for, at der blev anbragt en varmelampe over nogle af kyllingerne.

Efter anmeldelsen aflagde politi og dyrlæge uanmeldt besøg på tv-holdets gård. Her fandt kontrolmyndighederne, at kyllingerne manglede vand, men dog på ingen måde var dehydrerede.

Gårdens ejer og tv-folkene fik pålæg om at sørge for, at der hele tiden var frisk vand til dyrene, men hovedkonklusionen på besøget var, at der ikke var grundlag for at indlede en sag mod Operation X-holdet. Dyrlæge og politi opgav at forfølge sagen.

Spiegelhauer undrer sig
- Jeg undrer mig over, at vi skulle politianmeldes. Det giver mig en klar fornemmelse af, at det handler om at fjerne noget af opmærksomheden fra det, vi kritiserer med gårsdagens program. Hvis det er motivet, er der tale om rigtig elendigt spin, siger Morten Spiegelhauer til B.T.

B.T. forsøgte i går forgæves af få en udtalelse fra chefkonsulenten, der indgav anmeldelsen.