Hvis du går i gang med din gløgg-essens nu, så har den trukket sig lækker til 1. søndag i advent.

København. Tonerne af "Jingle Bell Rocks" er så småt ved at finde vej til højttalerne. Derfor er det også nu, man skal lave sin gløgg-essens, for den skal helst trække i 14 dage for at blive rigtig god.

Det fortæller skuespiller og madmand Timm Vladimir, som elsker gløgg og hvert år laver flere liter essens, som både nydes i år og gemmes til næste år.

- Jeg varierer gløggen fra år til år, men jeg har en klassisk grundopskrift, som jeg går ud fra, hvor jeg bruger hvidtøl, portvin og typisk snaps, siger Timm Vladimir.

Som krydderier bruger han vanilje, kanel, nelliker, stjerneanis, muskatnød og kardemomme.

- Så er der variationer med ingefær eller lakridsrødder, og så skal der selvfølgelig appelsiner og citroner i, siger han.

Hvis man ikke er så meget for den røde version, så kan man jo kaste sig ud i at lave en hvid gløgg.

- Her kan man bruge hvidvin, hyldeblomstsaft og æbletern i stedet for rosiner, siger han.

Som krydderier til anbefaler han stjerneanis, der giver lakridssmag, kanel, ingefær, kardemommefrø, vanilje og hvide peberkorn.

Og er man ude på at overraske sine gæster og prøve noget helt andet, så lav den hvide gløgg på gingerbeer eller pæresaft.

- Put kanel, nelliker, stjerneanis, appelsin og citron i. Husk at skylle citrusfrugterne godt, og skær dem i skiver, så man får skallerne med, for de giver lidt bitterhed. Kog op, og tilsæt først hvidvin, når det er kølet af, siger han.

Mange opskrifter på hvid gløgg har æblemost som base. Og det er ifølge Timm Vladimir også godt, fordi æblerne giver syre, mens hyldeblomstsaften kan være meget sød at bruge.

Når man har valgt sine ingredienser, så koger man det hele op, og lader det køle af på køkkenbordet.

- Når det har stuetemperatur, så hælder jeg snaps og portvin på og stiller det på køl. Så skal det trække i 14 dage, men undervejs smager jeg på det, for at se om det lige mangler noget, siger Timm Vladimir.

Herefter skal man si essensen og hælde den på flasker.

Når gløggen skal servers, så plejer man at lægge rosiner og mandelsplitter i glasset, men her kan man ifølge Timm Vladimir forsøge sig med hasselnødder eller ristede pinjekerner for at give den et twist.

Og hvilken vin passer så godt til gløgg? Det har vinkyper Malene Smidt Hertz beskæftiget sig en del med, og hun har fundet frem til et nogle gode råd.

- Jeg har endnu ikke smagt en gløgg-ekstrakt, som smagte godt sammen med rødvin med meget tannin. Det vil sige, at man skal købe en fadfri-rødvin, siger Malene Smidt Hertz.

Hun anbefaler derfor Côte du Rhône-vine eller druer som primitivo og zinfandel, som ikke har meget garvesyre (tannin) i sig.

Til den hvide gløgg lyder anbefalingen også, at man skal undgå fadlagring og vine, som er meget aromatiske, som eksempelvis Sauvignon Blanc. Gå i stedet efter en Chardonnay.

- Det handler ikke om pris, det handler om stil. Der er ikke noget ufint i at vælge en vin til 50 kroner, siger Malene Smidt Hertz, som dog understreger, at hvis vinen smager dårligt kold, så gør den det også varm.

Vil man give sin julegæster en helt særlig gløgg-oplevelse, kan man lave en gløgg-cocktail.

- Jeg vil anbefale en gløgg-sour, den er superfed og anderledes, siger Timm Vladimir om sin opfindelse.

En gløgg-sour består af lidt mere end en tredjedel gløgg-essens, knap en tredjedel snaps og knap en tredjedel surt - i dette tilfælde citronsaft.

Man shaker det hele med et par skefulde pasteuriserede æggehvider, som giver det fine skum på toppen.

Ifølge Timm Vladimir er det en god idé lige at teste cocktailen, inden gæsterne kommer, så man er sikker på, at eksperimentet holder.

Fakta: Timm Vladimirs røde gløgg-essens til cirka halvanden liter

- To flasker hvidtøl.

- 400 gram sukker.

- Fem vaniljestænger.

- Fem muskatnødder (hele nødder flækkes).

- Fem kanelstænger.

- En spiseske hele nelliker.

- En spiseske stødt kardemomme.

- En usprøjtet appelsin.

- En usprøjtet citron.

- En halv flaske neutral snaps.

- En halv flaske portvin

/ritzau fokus/