Telegiganten 3 går nu på jagt efter en solid portion af de mange hundrede tusinde husstande, som i dag må leve med lav bredbåndshastighed, fordi der ikke er noget alternativ i det område, hvor de bor.

»Vi vil tage en bid af det her marked. Vi har super store forventninger og tror meget på det her,« siger David Elsass, privatkundedirektør i 3.

Det er helt konkret et trådløst bredbånd-abonnement med op til 70 Mbit download og 1 TB data, der skal gøre et seriøst indhug i konkurrenternes kundekartoteker.

3 regner med, at produktet kan skaffe dem tusinder af kunder blandt de mellem 400.000 og 800.000 husstande – hvis man medregner sommerhuse - som i dag lever med langsomme forbindelser gennem telefonstikket, fordi der ganske enkelt ikke er noget alternativ der, hvor de bor.

»Og for de kunder kan det her sagtens være et godt alternativ til de gamle kobberforbindelser. I hvert fald i en periode,« vurderer Torben Rune, ekspert og direktør for rådgivningvirksomheden Netplan.

Han tror dog, at det kan blive en smule op ad bakke for 3.

»Den første begrænsning er, at hvis de får rigtig meget succes med det her, så kan man frygte, at det vil belaste netværket så meget, at det ikke kører så godt,« siger han, og uddyber:

»Det andet er, at folk i dag er lige så afhængige af upload som download, og der vil det her produkt være meget begrænset.«

Helt negativt stemt er Torben Rune dog ikke.

»Det er ikke nogen dårlig idé. Det er udtryk for, at man gerne vil have de kunder, som hverken kan få fiber eller ADSL, og det er godt set, for dem kan man godt sælge det her til. I hvert fald indtil der kommer et bedre alternativ,« vurderer han.

David Elsass regner ikke med, at nogle af de mulige udfordringer bliver et problem.

»I forhold til upload vil jeg sige, at de forbindelser, vi skal konkurrere med, leverer nærmest 0,5 Mbit i upload. Det kan vi godt slå.«

David Elsass. Privatkundedirektør i 3.
David Elsass. Privatkundedirektør i 3. Foto: 3 presse
Vis mere

»Klassisk har problemet måske mere været, om der er dækning, men vi har indgået en aftale med TDC, som betyder, at vi har meget bredere dækning i dag med 4G over hele linjen,« siger David Elsass.

Heller ikke kapaciteten tror han, bliver et problem.

»Men der må jeg også bare sige, at der ikke er nogen teknologier, som har ubegrænset kapacitet, og hvis det bare vælter ind med kunder, så kan vi da få en udfordring. Vi har dog flere muligheder for at øge kapaciteten med en vis mængde i netværket, hvis der bliver behov for det.«

Får 3's nye satsning enorm succes, kan det blive startskuddet til en bevægelse, hvor andre selskaber må reagere, vurderer Torben Rune.

»Hvis det her for alvor begynder at koste kunder for nogle af de store spillere – for eksempel youSee – og det begynder at kradse lidt, så vil vi få en reaktion,« siger han:

»Så har de selskaber selv et solidt mobilnetværk i baghånden, og så vil de nok komme på banen med deres eget trådløse produkt i den her størrelsesorden.«

Målsætningen er, at det nye bredbåndsprodukt skal bidrage til at skaffe 50-100.000 nye kunder ind i 3-folden i 2019.