Ud over at give varmen i en kold tid er te også godt på en lang række andre områder. Særligt hvis man har overspist i julemåneden.

København: Det er almindelig kendt, at te er godt mod en lang række ting såsom åreforkalkning, forhøjet kolesterol og stress. Men den varme drik er også en kærkommen ven, hvis du har forædt dig i december.

- Te har den effekt, at den kan udjævne ubalance i kroppen. Derfor bruges det i kinesisk medicin og er i det hele taget en vigtig del af kosten for kinesere, forklarer Alexis Kaae, der er indehaver af forretningen Simply Tea i Aarhus-bydelen Risskov.

Særligt én type te er godt efter en måned med god dansk traditionel julemad.

- Lige nu er det rigtig godt at drikke Puerh-te, da det hjælper med stabilisere stofskiftet og rette op på tarmfloraen, som mange har brug for efter en julemåned med meget fed mad, siger Alexis Kaae.

Markedet for te er dog uoverskueligt stort, og det er ikke det hele, der er lige sundt. Grundlæggende er der den te, der stammer fra Camellia Sinensis-busken. Her fra stammer grøn, sort, hvid, gul, puerh- og oolong-te.

Alt andet te kaldes typisk, med få undtagelser, for urtete, da det ikke stammer fra Camellia Sinensis og derfor ikke indeholder koffein.

Mængden af det opkvikkende stof i almindelig te er dog væsentligt mindre end i kaffe. Og så påvirker koffein i te ikke kroppen på samme måde som i kaffe eller energidrik. Derfor kan børn også drikke te.

- Man skal ikke være bange koffein i te, for teen indeholder også en aminosyre, der kaldes L-Theanin. Den modarbejder effekten af koffein på kroppen. Derfor optages koffein i te langsomt i kroppen i forhold til kaffe, forklarer Alexis Kaae.

Det tager typisk tre timer for kroppen at absorbere koffein fra te, hvilket betyder, at det ikke går ind og belaster nervesystemet.

Det til trods er det de koffeinfrie te-sorter, der hitter hos Tetemplet i Hvidovre.

- Jeg sælger meget kamille-te. Kunderne fortæller mig, at de køber det, fordi der ikke er koffein i. Det er typisk folk, der går op i, hvor mange tilsætningsstoffer, der i det, de indtager, forklarer Hans Siegfredsen, der ejer Te-mærket Tea2you og forretningen Tetemplet.

De to koffeinfrie favoritter er kamille- og lakrids-te.

- Folk begynder måske nok at drikke det, fordi der ikke er koffein i, men det ender med, at de drikker det, fordi de godt kan lide smagen, siger han.

Koffein eller ej - te er sundt for kroppen af mange grunde.

- Populært sagt kan man sige, at te er godt, fordi det forhindre organerne i at ruste, siger Alexis Kaae.

Vælg den rigtige te:

- Oolong-, Puehr- og sort te aktiverer særligt godt dit stofskifte og renser organerne efter en måned med fed julemad. Disse sorter er mere modnet og forarbejdet og indeholder derfor mindre koffein.

- Grøn og hvid te er mindre modnet og derfor mere stærk på koffein.

- Hold dig langt væk fra te der er kemisk og parfumeret. Det er typisk te pakket i poser, der smager meget sødt. Det gælder særligt, hvis du er gluten-allergiker.

- Ligesom med mad skal man gå efter det uforarbejdede. Te i hele blade har mere kraft og smag og kan derfor bruges flere gange.

- Flere teblade forbedrer ikke smagen - det gør teen mere bitter. Det samme gælder, hvis du lader teen trække for længe.

Kilder: Simply Tea & Tetemplet

/ritzau/FOKUS