Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Man behøver ikke at være trænet for at tage på cykelferie. Se, hvor mange kilometer du kan planlægge at cykle om dagen - både som par og som børnefamilie.

København. Har I overvejet at nyde vinden i håret og friheden ved at bruge sommerferien på cykel?

Det er der rig mulighed for i det danske land, og hvis du er frisk på en sand cykelferie, kan du også nå ud over de danske grænser.

- Spektret er bredt, og det kommer selvfølgelig an på, hvilken slags cykelferie man gerne vil på. Cykler man med børn eller alene? Det afhænger også af, hvor vante børnene er til at cykle, siger Jesper Pørksen, sekretariatsleder hos Foreningen Dansk Cykelturisme.

Er man kun voksne på cykelferien, kan man nå vidt omkring. Regn med, at I kan nå 50-60 kilometer om dagen, hvis det er en længerevarende cykelferie, siger Jesper Pørksen som tommelfingerregel.

Cykler man 50 kilometer om dagen i en uge, rækker det til en tur fra Aabenraa til Hannover i Tyskland.

Tager man et stræk på 60 kilometer om dagen i en uge, svarer det cirka til distancen fra Aabenraa til Gröningen i Holland, så der er altså også mulighed for at krydse flere landegrænser på cykel.

- På en cykelferie, hvor man har en uge til rådighed og cykler omkring 50 kilometer om dagen, kan man krydse landet - fra øst til vest eller fra nord til syd, siger Jesper Pørksen med henvisning til de mange danske cykelruter.

Er det en dagstur, så regn med op til 40 kilometer på en dag. Så er der også tid til en god frokost i løbet af dagen.

De fleste børn kan cykle omkring 20 kilometer om dagen, og ofte 25 kilometer hvis barnet er vant til at cykle, fortæller Jesper Pørksen.

Det behøver ikke at kræve dyre investeringer at tage på cykelferie, for man kan sagtens køre på den cykel, man kører på til daglig.

- Typisk vil den være helt fin til en dagstur eller en cykeltur over flere dage. Det er den cykel, man er vant til at køre på, og man ved hvordan den fungerer, siger Jesper Pørksen og tilføjer, at det kan være en god idé at tage den forbi cykelhandleren inden, så kabler og kæder bliver gået efter.

Man bør også kunne tage hånd om eksempelvis en punktering på vejen, så sørg for at pakke en ekstra slange, noget lappegrej og en pumpe.

Det kan være fristende at mærke den maksimale frihed og bare begive sig ud i det blå. Men det kan være godt givet ud at bruge lidt tid på planlægning inden.

- Jo mindre børn man har med, jo mere skal man tænke i planlægning. Tænk i en plan B, eksempelvis hvor man kan holde pause henne, hvis tålmodigheden svigter. Det kan for eksempel være en legeplads, siger Jesper Pørksen.

Han råder også til at have et kort med. For selv om man kan orientere sig de fleste steder med en smartphone, kan det være rart med et cykelkort, hvor man kan se et større udsnit af området.

- Det er lettere at sidde og kigge på sammen, og et kort løber heller aldrig tør for strøm, bemærker Jesper Pørksen med et grin.

Mikkel Lybæch er idrætskonsulent med speciale i cykling hos DGI, og han råder til at investere i en hjelm og et par solbriller, så man undgår insekter og pollen i øjnene.

Derudover er det også vigtigt at huske en drikkedunk, så man får væske nok.

- Det er en af de ting, der kan glippe, og så bliver folk pludselig dårlige. Man kan altid tanke vand op ved tankstationer og kirker, siger han og pointerer også, at man kan have nogle lette snacks med:

- Hav et par bananer med eller en lille plade chokolade til at lokke ungerne, hvis de bliver trætte. Det kan også være lidt småting som rosiner og nødder. Alt, hvad der er lidt energi i, og som ikke bliver alt for blødt og kvalmt i varmen.

Fakta: Hjælp til planlægningen

- Hjemmesiden DenmarkByBike.dk indeholder ruter og turforslag i Danmark, som kan downloades til din gps. Du kan synkronisere den planlagte tur med cykelappen Naviki, hvis du har oprettet en gratis profil.

- Udinaturen.dk er Naturstyrelsens hjemmeside, hvor man kan finde overnatningsmuligheder i det fri og seværdigheder på ruten.

- Bike & Stay DK er en app udviklet af VisitDenmark, og den samler oplevelser og campingpladser langs de 26 Panorama-cykelruter, som byder på flot natur.

Kilder: Mikkel Lybæch, Jesper Pørksen.

/ritzau/FOKUS

Andre læser også