Salling Group og Dagrofa trækker nu koldrøgede ørred- og lakseprodukter fra Estland tilbage.

Det sker efter at Statens Serum Institut sammen med Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet har opklaret et længevarende udbrud af listeria, som har kostet to personer livet.

I alt ni personer er blevet syge af udbruddet siden 2016, heraf to i 2019. Det drejer sig om fire kvinder og fem mænd i alderen 52 til 90 år, oplyser Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Statens Serum Institut oplyser til B.T., at to af de ni personer er afgået ved døden.

De er begge døde inden for 30 dage efter at prøver viste, at de var smittet med listeria.

Men om dødsfaldene skyldes listeria, er uvist, da personerne begge led af andre sygdomme.

'Alle patienterne i sygdomsudbruddet havde alvorlige sygdomme, som gjorde dem sårbare overfor listeria. På baggrund af interviews med patienter og efter fund af listeria i prøver udtaget hos den danske importør, er smittekilden udpeget til at være koldrøgede ørred- og lakseprodukter produceret i Estland,' skriver Fødevarestyrelsen.

Smittekilden er produkter, der er solgt i Salling Groups varehuse, Føtex og Bilka, i Meny-supermarkeder over hele landet samt i enkelte Spar- og Min Købmand-butikker.

Fødevarestyrelsen gør opmærksom på, at der kun er ganske lille risiko for at man bliver syg, selv om man har spist de pågældende produkter.

Det er særligt, hvis man er ældre, gravid eller har nedsat immunforsvar, at man skal være på vagt over for symptomerne på listeria.

Symptomerne omfatter høj feber, kulderystelser, muskelømhed og påvirket almentilstand; nakke-/rygstivhed eller ændret bevidsthedsniveau. Alvorlig listeriainfektion kan give blodforgiftning eller hjernehindebetændelse.

Hos gravide kan infektion med listeria medføre abort eller dødfødsel.