Det er ikke fedt at blive beskyldt for at lyve, men det er lige præcis det, som familiestrateg Bo Bresson siger, at gennemsnitsdanskeren på et kontorjob gør. Hvad arbejdstid angår, lyver vi ikke kun for omgivelserne, men også for os selv.

- Vi fortæller os selv to løgne. Dels lyver vi om, hvor mange timer vi arbejder. Og så lyver vi for os selv om, hvor stor en del af vores samlede tid, vi reelt arbejder. Over et år arbejder vi kun 25 procent af vores vågne tid, siger Bo Bresson.

Han henviser til forskning fra Rockwool Fonden, der har vist, at danskerne har det med at smøre tykt på, når de siger, hvor mange timer i ugens løb, de arbejder. Arbejder man med hovedet og uden tidsstempel, til at vise hvornår man kommer og går, så overdriver gennemsnitsdanskeren med seks timer om ugen, lyder det.

- Det er der flere grunde til. Det er desværre stadig smart at være travl. Og så fylder jobbet meget i hovedet, men fylder det lige så meget i realiteten?, spørger Bo Bresson.

Især danskere med vidensarbejde, hvor hovedet er ressourcen, har svært ved at sætte en grænse mellem privatliv og job. Følger tankerne om jobbet med hjem, føles det som om, vi stadig er på job.

Karen Albertsen, der er psykolog og seniorforsker i Team Arbejdsliv, genkender, at der kan være forskel på ens oplevede arbejdstid og ens reelle arbejdstid.

Både fordi ingen arbejder koncentreret i hele arbejdsdagens længde, men også fordi mange tager tanker om jobbet med hjem efter fyraften. Det sker ofte, oplever hun, fordi der ligger en forventning om, at en opgave skal løses til perfektion, før man kan kalde den færdig.

- På samfundsniveau har vi en forestilling om, at vi kan gøre tingene bedre og bedre hele tiden. Men det taler imod, hvad der er realistisk muligt, med den tid vi har til rådighed på jobbet, og vores egne kompetencer, siger hun og uddyber:

- Vi skal løse en opgave bedst muligt inden for jobbets rammer - men aldrig perfekt. Den realisme, synes jeg, mange mennesker og arbejdspladser slås med.

I stedet for at sige, at en opgave er færdig, når den ikke kan blive bedre, råder hun til realisme om, hvor lang tid opgaven praktisk kan tage. Man må øve sig i at sige, "nu er den færdig" uden at jagte perfektion, så man kan slippe opgaven og tankerne, når man har fri.

- Både på arbejdet og i privatlivet gælder det, at man som regel får mere ud af tiden ved at være opmærksom og til stede i det, man aktuelt foretager sig, forklarer Karen Albertsen.

Det bakker Bo Bresson op om. Han råder til at tage hele familien med i at løse praktisk opgaver som rengøring sammen. Det giver noget konkret at være sammen om, som kræver fokus.

På arbejdspladsen råder Karen Albertsen til dialog om, hvor stor tilgængelighed, man forventer af hinanden. Er det ok at slå e-mails fra på mobilskærmen og sætte telefonen på lydløs, når man kommer hjem? Forventningsafstemning kan løsne mange bekymrede tanker.

 

Fakta: Måder at slippe jobbet i hjemmet på

- Placér dit fokus aktivt på børn, familie eller gøremål. Det fjerner fokus fra de arbejdsopgaver, du potentielt har med hjem i tankerne, hvis du aktivt kaster din energi og tankevirksomhed på noget andet som eksempelvis familien.

- Løs praktiske opgaver sammen som familie.

- Tag en dialog med arbejde og familie om, hvad der er tilladt i forhold til at være kontaktbar, når du er det andet sted.

- For nogle fungerer mental træning som meditation og mindfulness, der kan øge evnen til at være opmærksom på det, der foregår lige nu.

Kilder: Bo Bresson, Karen Albertsen.

/ritzau/FOKUS