Der ligger både underholdning og motion for voksne på de mange trampoliner, der står rundt om i danskernes haver. Og det er let at begynde.

. De blå trampoliner kan ses over hækkene i mange haver rundt om i landet, og som regel er det også grinende børneansigter, der kigger tilbage over selv samme hæk, mens de hopper op og ned.

Men det kunne lige så godt være børnenes forældre, der hoppede op og ned på den udspændte trampolin, hvis de vel at mærke har lyst til at springe ud i en lettilgængelig træningsmetode på egen matrikel.

- Hvis man alligevel har en trampolin stående i haven, så er det noget af det nemmeste at gå til, lyder det fra Anja Bolbjerg, der er mentor og fysisk træner for flere eliteatleter.

- Du skal ikke transportere dig selv noget sted hen, du skal ikke pakke tasken, du skal ikke gøre alt muligt for at gøre dig klar. Du skal bare gå ud i haven og springe op på trampolinen, siger Anja Bolbjerg til Ritzau Fokus.

Hvis du træner på trampolinen, så vil du hurtigt kunne forbrænde 300 kalorier i timen, afhængigt af, hvor meget du vejer, og hvor intenst du træner. Det svarer til cirka halvdelen af de kalorier, du ville forbrænde på en løbetur på samme længde. Men på et andet område kan trampolintræning vinde over løb:

- Den bedste motion er den, der bliver gjort. Så når folk finder noget, de godt kan lide, og som passer ind i deres hverdag, så er det fantastisk. Og det er uanset, om det er gang, trampolin eller styrketræning, lyder ordene fra træningsfysiolog Henrik Duer, der blandt andet har hjulpet overvægtige mennesker med at smide adskillige kilo i "Ekstremt fed - Et år til at redde livet" på TV3.

Anja Bolbjerg er tidligere professionel skiløber og dobbelt OL-finalist, og hun har selv brugt trampolinen flittigt som genoptræning efter de mange skader, der ofte rammer freestyle- og pukkelpistløbere. Også i sit virke som personlig træner, ser hun samtidig trampolinen som en oplagt træning for mange af de mennesker, som kan have svært ved at komme i gang med mere krævende discipliner.

- Selv hvis man er lidt overvægtig, så er trampolinen en god begyndelse, for den absorberer jo lidt af vægten. Det er lettere at komme i gang med trampolin end med at løbe, hvis man er overvægtig, lyder vurderingen fra Anja Bolbjerg, der både hjælper firmaer og privatpersoner med at komme i gang med træningen.

- Overvægtige mennesker kan også hurtigt få en mere atletisk fornemmelse og føle sig lettere, når de træner på en trampolin. Det sværeste ved at træne på trampolinen er næsten at skubbe ungerne af, lyder det fra den tidligere professionelle skiløber.

Og har man lidt svært ved at komme i gang med træningen, behøves man ikke hænge sig i, hvilken form for motion der forbrænder flest kalorier.

- Der er kun én rettesnor, der fortæller, om træningen er god nok. Og det er pulsen. Hvor meget er dit kredsløb belastet, hvor højt kommer din puls op? Og du kan sagtens få din puls op ved at lave forskellige øvelser i trampolin. Og uanset hvad, så er det altid bedre end at sidde i sofaen, lyder det afslutningsvis fra træningsfysiolog Henrik Duer.

Fire gode øvelser, du kan lave i luften:

1. Hop op, spred benene ud til siden i luften, og saml dem igen, inden du lander.

2. Hvis du ikke hopper for højt, kan du lave "langrendshop", hvor du skiftevis sætter den ene fod foran og den anden bagved, mens armene kører modsat.

3. Lav "sprællemandshop", hvor du spreder benene ud til siden i luften, mens armene kører op og mødes over hovedet.

4. Hvis du hopper højere, så kan du trække knæene op under brystet, eventuelt mens du griber om skinnebenene med dine hænder.

Gode råd til havetrampolinen:

1. Der må kun være en person på trampolinen ad gangen. Så snart der kommer flere personer, børn og hunde med, så øges risikoen for ulykker og skader markant.

2. Varm kroppen stille og roligt op, inden du går i gang med øvelserne, så har du bedre chance for at undgå eventuelle skader.

3. Spænd musklerne, især i maven, og træn gerne i intervaller. Eventuelt et minuts øvelser afbrudt af 15 sekunders pause. Så kan du hurtigt få pulsen op.

4. Mange kvinder kan have problemer med at holde på vandet, især hvis de har født, og her kan trampolinen være en god bækkenbundstræning.

5. Træn i dit eget tempo. Det skal være sjovt. Så skal pulsen nok stige, hvis du bliver ved.

Kilder: anjabolbjerg.com, calorielab.com og henrikduer.dk

/ritzau/FOKUS