Kød, smør og andre dagligvarer stiger med rekordfart i supermarkedet, og mange får åndenød, når de kigger op på benzinstanderen og ser, hvad det har kostet at tanke bilen.

Inflationen ramte i marts rekordhøje 5,4 procent, og forbrugertilliden er banket helt i bund. Vi skal helt tilbage til fattigfirserne for at finde lige så pessimistiske danske forbrugere som nu.

Det dystre syn på egen økonomi smitter direkte af på mange danskeres sommerferie i år.

Hver tiende dansker må helt droppe at tage på sommerferie, mens lige så mange må tage på en billigere sommerferie, end de havde forestillet sig.

Det viser en undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har foretaget for B.T.

»Hvis man ikke havde så meget luft i økonomien i forvejen, kan de stigende energi- og fødevarepriser virkelig mærkes,« siger Louise Aggerstrøm Hansen, chefanalytiker og privatøkonom i Danske Bank, og tilføjer:

»For nogle vil det betyde, at de må droppe sommerferien i år.«

En helt almindelig børnefamilie med to børn og to gennemsnitlige indtægter skal på grund af den rekordhøje inflation i år betale over 20.000 kroner mere for de samme varer og tjenester som sidste år.

Lønningerne er slet ikke fulgt med i samme tempo, og det betyder, at den gennemsnitlige danske families forbrugsmuligheder er blevet udhulet ganske betragteligt.

Alligevel melder rejsebureauer om salgsrekorder på førpandemisk niveau.

Det bakkes op af tal fra Danske Bank, der viser, at salget af flybilletter steg med 18 procent hen over påsken sammenlignet med samme periode i 2019, før coronakrisen lammede rejsebranchen.

»Mange danskere har et opsparet rejsebehov, og sommerferien er noget, som mange gerne vil undgå at skære væk efter en periode med corona, hvor mange ikke har været ude at rejse. Sommerferien handler for mange om livskvalitet. Folk vil hellere spare på nyt tøj eller vente med at købe en ny mobiltelefon for at kunne komme ud at rejse til sommer,« siger Louise Aggerstrøm Hansen.

Priserne er ikke kun steget herhjemme. I Spanien ramte inflationen næsten 10 procent i marts.
Priserne er ikke kun steget herhjemme. I Spanien ramte inflationen næsten 10 procent i marts. Foto: JAIME REINA
Vis mere

Det er ikke blot herhjemme, at pengene ikke rækker så langt, som de har gjort. Danske ferierejsende skal også være opmærksomme på, at priserne er steget ganske mærkbart, når de lander på kendte rejsemål i Middelhavsområdet.

I Spanien ramte inflationen nemlig hele 9,8 procent i marts sammenlignet med samme måned i fjor. I Grækenland steg forbrugerpriserne med 8,9 procent og i Italien med 6,5 procent.

Restaurantbesøgene på Mallorca eller taxituren fra lufthavnen til hotellet i Grækenland til sommer bliver altså mærkbart dyrere end sidste år.

Hører man til dem, der må blive hjemme i år af økonomiske årsager, skal man hverken fortvivle eller skamme sig, fastslår den uafhængige forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen.

Der er nemlig tonsvis af muligheder for at holde en god og indholdsrig staycation med base i hjemmet og med masser af udflugter i det danske sommerland, siger hun:

»Det handler om at lægge en plan for, hvad man vil bruge feriedagene på, så de ikke bare går op i at sove længe. I ferien er der tid til alle de ting, man ikke kan nå i hverdagen. Det handler om at få det bedste ud af hver eneste dag.«