Billigere og hurtigere internet lyder umiddelbart som modsætninger, men mange danskere kan få begge dele med 4G-nettet.

København: En 4G-internetforbindelse derhjemme giver der nogle af de hurtigste bredbåndsforbindelser på markedet.

Det lyder måske dyrt, men faktisk er det for mange danskere også den billigste løsning.

Det kommer an på, hvordan man bruger internetforbindelse, siger Laust Stoltze, der analyserer bredbåndsmarkedet for Bredbaandsmatch.dk.

- En god tommelfingerregel er, at hvis man ikke streamer specielt meget film på nettet, kan det, ud fra et økonomisk perspektiv, bedst betale sig at have en 4G-forbindelse, siger han.

4G står for fjerde generation inden for mobilt bredbånd, hvor du i modsætning til en fast bredbåndsforbindelse har en trådløs forbindelse til internettet.

Den internetforbindelse kan du også bruge til at gå på nettet med din computer derhjemme, hvis du for eksempel slår funktionen internetdeling til i din mobiltelefons indstillinger.

Mange danskere har nemlig allerede adgang til en lynhurtig 4G-forbindelse på deres mobiltelefon, og det hænder, at mange af os betaler for mere data, end vi reelt har brug for på mobiltelefonen.

Vi kunne med fordel koble computeren på 4G derhjemme og droppe den dyre, faste bredbåndsforbindelse, hvilket i mange tilfælde også vil give en hurtigere internetforbindelse, vurderer Laust Stoltze.

- Samtidig ville de faktisk kunne spare penge på det, da du vil kunne nøjes med bare et mobilabonnement og ikke et bredbåndsabonnement, siger han.

Det kræver dog, at du primært ser tv og film på gammeldags facon på dit gode gamle fjernsyn, for streaming af tv og film via nettet er netop det, der kan sætte en stopper for 4G-eventyret.

For når du betaler for et mobilabonnement og en 4G-forbindelse, er der i de fleste tilfælde et loft over, hvor meget data du må bruge, og streaming af film og musik i høj kvalitet kan for alvor suge bunden ud af dit dataforbrug.

For mange vil mobilt bredbånd dog alligevel være den eneste mulighed, hvis de bor i et af de områder, hvor det traditionelt er svært at få en tilfredsstillende bredbåndsforbindelse, mener Laust Stoltze.

- Teleselskaberne har investeret mange penge i at udvikle 4G og sætte antennemaster op i disse områder, hvilket betyder, at det her er langt den bedste løsning. Det drejer sig om kystnære områder, Lolland, Vestsjælland, Nord- Midt- og Sønderjylland, siger han.

Hos rådgivningsvirksomheden Netplan forudser man, at vi i de kommende år vil opleve en krig på prisen og en markant hævelse af dataloftet, så mobilt bredbånd vil være den bedste løsning, uanset hvor meget du bruger din netforbindelse.

- Selv om mobilselskaberne påstår, at der ikke er en priskrig på vej, så vil priskrigen med dertil hørende højere dataloft komme. I fremtiden vil vi alle få brug for meget mere data, da vi vil være online konstant. Så internetudbyderne kommer ikke til at gå sultne i seng, mener han.

Fakta: Burde du skifte til mobilt bredbånd?

- Tjek din mobilregning og se, om du får brugt dit dataforbrug. Når du kender dit forbrug, kan du nemmere vurdere, om du kan leve med en mobil bredbåndsforbindelse og et dataloft.

- Har du et sommerhus, er en trådløs 4G-forbindelse et godt valg. Du kan tage internetforbindelsen med dig i sommerhuset, hvor de lokale 4G-master sandsynligvis vil være dem, der giver dig den hurtigste internetforbindelse.

/ritzau/FOKUS