Ved at bruge en VPN-tjeneste på din computer kan du være heldig at spare flere tusind kroner på flybilletter og hotelophold.

København. Da Pernille Tranberg, som til daglig rådgiver i dataetik, for nylig skulle bestille overnatninger til en ferie i Tokyo, gik hun på hjemmesiden Hotels.com og fandt et hotel, der kostede 11.000 kroner for ni nætter.

Herefter åbnede hun en anden browser på sin computer, hvor der var installeret en såkaldt VPN-tjeneste, så det lignede, at hun befandt sig i Tyskland, og nu var prisen kun 9000 kroner for det samme hotel i de samme ni nætter.

- Det er første gang, jeg selv har oplevet, at jeg virkelig kunne spare penge ved at ændre min lokation, siger Pernille Tranberg.

En VPN-tjeneste er et værktøj, som du kan downloade til din computer, der gør dig i stand til at kontrollere din geografiske placering, så det ligner, at du befinder dig i et andet land, end du gør, når du søger på nettet.

Det kan både være en fordel i forhold til dit privatliv, fordi lokationsdata fortæller rigtig meget om dig, men det kan også være en fordel, hvis du vil opnå bedre priser.

- Virksomhederne prøver at sætte prisen efter den villighed, der er til at betale, og det er forskelligt for forskellige lande, siger Martin von Haller Grønbæk, der er it-advokat med speciale i e-handel hos Bird and Bird.

Derfor kan prisen på en vare være dyrere i Danmark end i Tyskland, hvis virksomheden vurderer, at danskerne generelt har flere penge mellem hænderne end tyskerne.

Det er svært at lave en skridt-for-skridt guide til, hvordan man kan bruge sin VPN-tjeneste til at spare penge på hoteller og flybilletter, fortæller Pernille Tranberg. Det handler om at prøve sig frem.

- Man kan for eksempel eksperimentere med danske priser og tyske priser ved at downloade den gratis browser Opera.com og sætte indstillingerne til at aktivere VPN. Så får du gratis adgang til en tysk server, så du kan lade som om, du er i Tyskland, siger hun.

Og du skal ikke være bange for at gøre noget ulovligt ved at snyde søgemaskinerne til at tro, at du er i et andet land, end du i virkeligheden er, siger it-advokat Martin von Haller Grønbæk.

- Jeg kan ikke se, at der er noget som helst, der kan være ulovligt ved at bruge en VPN til at få billigere flybilletter, siger han.

- Der er tale om, at du tilgår et website, og så tror websitet, at du kommer et andet sted fra, end du i virkeligheden gør. Det er der ikke nogen regler, der siger, at du ikke må, siger han.

Fakta: Sådan vælger du en VPN

- Du kan købe adgang til en VPN-tjeneste på nettet hos forskellige udbydere. Prisen varierer fra gratis og op til omkring 100 kroner per måned for dyreste tilbud. Opera VPN er dog gratis.

- Vær sikker på, at din VPN fungerer på det styresystem, du har på din computer. Læs brugeranmeldelser af VPN-tjenesten online for at finde den bedste til dig.

- Når du søger efter og køber en VPN-tjeneste, så vælg en, der har hovedsæde i Europa - og dermed har bedre privacy-lovgivning end Kina og USA - og vælg efter hvilke lande, de har servere i.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk, Dataethics.

/ritzau/FOKUS