Fonde og legater kan give dig hjælp til alt lige fra dyrlægeregningen til konfirmationen. Læs her, hvordan du kommer foran i køen.

København: Når man skal søge fondsmidler, er det lidt ligesom at søge job. Det handler om at finde et match mellem to parter - og det opnår man kun, hvis man har læst opslaget godt og svarer på de punkter, der er opstillet.

Og der kan være penge at hente til en uoverkommelig dyrlægeregning eller konfirmationen, hvis du lever op til fundatsen, det vil sige formålet - og formår at formidle det ordentligt i din ansøgning, siger Per Billesø.

Han er redaktør på udgivelsen Vejviser til legater og fonde og Legathåndbogen uddannelse.

- Det kan godt svare sig at være kreativ. Det handler i første omgang om at komme forbi sekretæren, der sidder og vurderer ansøgningerne, og så videre til bestyrelsen. Skriv ikke for langt og skriv noget, som er beskrevet i formålet. Sæt dig ind i den situation, som de dækker, fortæller Per Billesø.

Ifølge den erfarne forlægger er der næsten ingen grænser for, hvad man kan søge om penge til.

Det gælder sociale formål og sygdomsbekæmpelse. Flere uddannelsesinstitutioner giver legater til særligt dygtige elever, der har gået på den pågældende skole, hjælp til dyr, familie, kultur, sport, miljø, studieophold og rejser.

De fleste kirker har nogle legater, der uddeles ved juletid, og konfirmationslegater, og nogle legater uddeles på baggrund af navne, hvor man har en familiemæssig tilknytning.

Grundig research er vejen til at lykkes med sin fondsansøgning, understreger Steffen Gregersen, som er indehaver af siden Aktivfundraising.dk. Han råder til at se på fondenes hjemmeside, hvad de tidligere har støttet.

- Lad være med at miste modet, fordi du modtager afslag fra en eller flere fonde. Kampen er hård om fondsmidlerne, og fondene afviser jævnligt projekter, som de egentlig gerne ville støtte, men de har ikke råd til at støtte alle projekter, fortæller Steffen Gregersen.

Mange begår den fejl, at de bevidstløst sender en masse ansøgninger afsted, men det får man ikke andet end sure bestyrelser ud af, påpeger Per Billesø.

Som privatperson kan du blandt andet søge midler til:

- Dyrlægebehandling, hospitalsophold og operation på dyr, hvis du er mindrebemidlet, pensionist eller kontanthjælpsmodtager.

- Tilskud til behandling, der ikke bliver dækket af de nuværende tilskudsregler og sygdomsforebyggelse.

- Hvis du er eller har været i et bestemt fag for eksempel skorstensfejer, tømrer eller landmand eller medicinstuderende.

- Hjælp til pensionister, ældre og enlige forsørgere.

- Konfirmation, hvis du er fra bestemte kirkesogn.

- Der er kun få legater, der omtaler efterskoleophold - søg i stedet blandt legaterne til sociale formål.

- Hvis du deler navn eller har en familiemæssig tilknytning til stifteren af bestemte legater.

- Hjælp til ferier, aktiviteter, enkeltudgifter og julehjælp.

- Find flere oplysninger på nettet ved at søge på fonde og legater. Læs mere på f.eks. legatnet.dk, statsforvaltningen.dk, dyrenesdags-komite.dk

Kilder: Per Billesø, bogforlægger og redaktør af Vejviser til legater og fonde og Legathåndbogen, Legatmidler.dk

/ritzau/FOKUS