Hvis du bliver anklaget for at downloade film ulovligt på nettet, skal du ikke ignorere brevet, selv om du har din ryg fri.

København: Hvis du har modtaget et brev fra et advokatfirma, som påstår, at du ulovligt har downloadet eller streamet film fra nettet, skal du reagere med det samme, hvis du ikke er skyldig i anklagen.

Det oplyser Ulrika Folkmann-Schjerbech, specialkonsulent hos Forbrugerombudsmanden.

- Man skal ud af busken og sige til advokatfirmaet: Jeg har ikke downloadet den her film. Hvis man bare smider brevet i skraldespanden, risikerer man at få en rykker, og en rykker nummer to og måske en inkassovarsling, siger hun.

Derfor er det rent praktisk vigtigt at tage kontakt til advokatfirmaet med det samme, så konflikten ikke eskalerer, fortæller hun.

Forbrugerombudsmanden modtager for tiden flere klager fra forbrugere, som er blevet anklaget for at downloade film ulovligt på nettet.

Forbrugerne får et brev fra et advokatfirma, som på vegne af rettighedshaveren på en film, oplyser forbrugerne om, at deres ip-adresse er blevet brugt til ulovligt at downloade en bestemt film på nettet. En ip-adresse er det nummer, en computer får tildelt, når den kobler til internettet.

I brevet får forbrugerne mulighed for at betale et beløb, typisk mellem 1500 og 2200 kroner, som en slags godtgørelse eller forlig, mod at sagen lukkes.

I en af sagerne, som Forbrugerombudsmanden har behandlet, klagede forbrugeren til advokatfirmaet, som efterfølgende droppede sagen.

Hvis det ikke løser konflikten at kontakte advokatfirmaet, anbefaler Forbrugerombudsmanden, at man søger retshjælp eller selv kontakter en advokat - for eksempel hos den lokale advokatvagt, hvor man kan få gratis hjælp.

Det er advokatfirmaet, som kræver erstatningen, der har bevisbyrden i sagen. Det betyder, at de skal bevise, at forbrugeren har downloadet eller streamet en film ulovligt. Og ifølge advokat Per Overbeck er en ip-adresse ikke bevis nok i sig selv.

Han har tidligere været advokat i en række profilerede retssager om ophavsret fra 2008.

- En ip-adresse er ikke bevis for, hvem der har gjort hvad. Ip-adressen giver et indtryk af, at man er kommet til den rigtige havelåge, men den siger ikke noget om hvem i huset, der har gjort noget ulovligt, som medfører erstatningsansvar, siger han.

Tidligere domme peger på, at det kan være svært at bevise, at en person er skyldig i ophavsretskrænkelse, blot fordi en ip-adresse, der er er sat i forbindelse med personen, er blevet brugt til krænkelse af ophavsret.

Mange trådløse netværk er ikke er beskyttet af kodeord, så personer i nærheden kan i princippet koble sig på det netværk, der er knyttet til en persons ip-adresse.

Fakta: Hvem sender brevene?

- Advokatfirmaet Opus Law er et af de firmaer, der har sendt breve til danskere på vegne af filmdistributøren Scanbox Entertainment.

- I september opfordrede Opus Law forbrugerne til at betale erstatning for ulovlig streaming af film - blandt andet på nettjenesten Popcorn Time.

- Advokat hos Opus Law Niels Dahl Nielsen oplyser, at der er sendt breve til over 1000 forbrugere.

/ritzau/FOKUS