Hvis du ser dig rigtig godt for, kan du kappe op til 60 pct. af tandlægeregningen

Inden du åbner munden for tandlægen, så tjek lige prisen. Betyder det ikke noget, at kronen er 'made in China', og at tandlægen ikke bor på byens mest eksklusive adresse, så kan du hurtigt spare op mod 50-60 pct. på tandlægeregningen.

KLIK HER FOR AT SE KORTET

Det viser et tjek, som B.T. har lavet i flere af landets største byer. I København er der f.eks. flere steder 50 pct. forskel på prisen, hvis du skal have lavet en metalkrone med porcelæn. Det er især i de større byer, hvor der er flere tandlæger om tænderne, at konkurrencen presser priserne i bund.

Faste priser på det meste
På de fleste tandbehandlinger er priserne faste, men på ca. 25 pct. af behandlingerne kan tandlægerne selv bestemme priserne. Det er især på de større behandlinger - og det er her, der kan være store prisforskelle.

Ifølge Susanne Andersen, der er formand for Tandlægeforeningen, er der flere forklaringer på de store prisforskelle.

- Nogle tandlæger bor på en dyr adresse og har en høj husleje, andre har måske hypermoderne og det allernyeste udstyr.

Disse store omkostninger kan også være en forklaring på, at tandlægen har højere priser, siger hun.

Har tandlægen en lækker indretning med dyre designermøbler, kan det altså godt smitte af på regningen.

Det har også betydning, om håndværket er 'made in China' eller »made in Copenhagen«. Stort set alle de billige tandlæger får lavet deres 'teknik' i Østen. Der er forskel på materialerne, men ikke nødvendigvis kvaliteten.

- Nogle kan bedst lide, at det er lavet i Danmark, men fordi teknikken er lavet i udlandet, betyder det ikke, at den er dårligere. De billige tandlæger kan være lige så gode som de dyre, siger Susanne Andersen og slår fast, at det vigtigste er, at man føler sig tryg ved sin tandlæge.

Du bør derfor også overveje andre parametre end prisen, som f.eks. tillid til tandlægen, geografien og muligheden for opfølgende behandling.