Sommeren er højsæson for fluer og insekter. Men der er hjælp at hente, hvis du er træt af uindbudte gæster i stuen.

Hvem kender ikke irritationen, når man i sin velfortjente sommerferie bliver generet af nævenyttige fluer? Enten bliver de ved med at sværme rundt om ørerne på dig, eller også tror de, at middagsbordet er en stor lækker fluebuffet.

Det er irriterende. Og hvis du efterhånden er ved at have fået tennisalbue af at hamre løs med fluesmækkeren, så er der heldigvis alternative metoder, du kan tage i brug.

»Hvis man bor et sted, hvor der er mange fluer, så er det bedste, man kan gøre, at få sig nogle fuglekasser. Et musvitpar spiser for eksempel omkring 40.000 insekter per kuld, de sætter i verden. Det har man kunnet se på hvor mange gange, de flyver ud og ind af redekasserne. Det er en god biologisk måde at holde fluebestanden nede,« siger Jes Aagaard, naturvejleder i Naturstyrelsen Hovedstaden til Ritzau Fokus.

De ynglende småfugle tager ud over fluer også kampen op med myg og sågar hvepse. Men hvis man ikke bor et sted, der er oplagt til at huse en fuglefamilie, må man benytte sig af andre lavpraktiske metoder.

»Man kan prøve at lukke fluerne ude med nogle fysiske barrierer eller bruge kemiske midler. I gamle dage brugte man den røde fluesvamp og moste den sammen med sukker. Fluesvampen indeholder et stof, der hedder Muscarin som er giftigt for fluer. Så når fluerne så sugede sukkeret til sig, døde de,« siger Jes Aagaard.

Hvis du vil bruge lidt mere konventionelle midler, har Miljø- og Fødevareministeriet i en kampagne for at begrænse danskernes brug af hverdagskemi givet en række gode råd til, hvordan man forebygger og slipper af med stuefluerne.

»Sørg for at gøre grundigt rent i køkkenet. Fluer lægger gerne deres æg i fugtigt organisk materiale. Det kan være i køkkenaffald, afløb eller i bunden af et kæledyrs bur,« lyder et af rådene fra Miljø- og Fødevareministeriet.

Fluetrætte danskere rådes også til at sætte et fintmasket insektnet for vinduer og eventuelt døre. Man kan også lokke fluerne med lysfælder. Lyset tiltrækker fluerne til fælden, hvor de enten kan sætte sig fast på klæbepapir eller blive slået ihjel af et lille elektrisk stød.

»Fluer vil gerne sætte sig på ting, der hænger fra loftet, som for eksempel lampeledninger. Derfor kan du med fordel hænge en fluefælde med klisterpapir op i loftet. Denne slags fælder kan også fås med en giftholdig sukkerblanding, der slår fluen ihjel ved indtagelse,« skriver Miljø- og Fødevareministeriet i et af rådene.

Dog rådes man til kun at anvende fluespray med gift, som er godkendt til beboelse. Vær opmærksom på, om der skal tages særlige forholdsregler omkring børn eller madvarer. Tjek etiketten og følg brugsanvisningen.

Fakta om stuefluen

- Fluer lægger typisk sine æg i frisk gødning, møddinger og stalde.

- En enkelt hun flue kan lægge omkring 1000 æg i sit liv.

- Ved optimale forhold kan en flues livscyklus fra æg over larve og puppe til voksen flue vare omkring 7-14 dage.

Kilde: Naturhistorisk Museum

/ritzau/FOKUS