Det er ikke kun hjernen, som genoplades i nattetimerne, kroppen får også hvile, og kroppens celler får fred til at restituere. Alligevel er det ikke alle, der sover så godt, som de ønsker.

Vågner du hver morgen med ømhed i ryg eller nakke, så er det ikke sikkert, at det er begyndende gigt, som kommer snigende om natten.

- Hvis man begynder at få ondt eller være stiv, når man vågner om morgenen, så kan det være, man lige skal tænke: "Hvor gammel er min madras egentlig?", siger Jan Hartvigsen, professor i klinisk biomekanik ved Syddansk Universitet og praktiserende kiropraktor.

Han minder om, at senge som alle andre brugsgenstande bliver slidt med tiden, men mange glemmer at lægge to og to sammen, hvis kroppen ikke længere får den optimale hvile i sengen.

- Nogle gange tager vi vores ting lidt for givet, men lyt til kroppen, hvis du bliver øm af at sove eller sover dårligt. Det vil da være spild at ignorere det, hvis en ny pude, madras eller et helt mørkt soveværelse kan give en bedre søvn, forklarer søvnspecialist Mikael Rasmussen fra Center for Stress og Trivsel.

Ens behov kan eksempelvis ændre sig over tid, særligt hvis vægten ændrer sig markant.

- Jo tungere man er, desto hårdere skal man have sin madras, så mand og kone skal ikke nødvendigvis have den samme type madras, forklarer Jan Hartvigsen.

På samme måde kan meget brede hofter eller skuldre have behov for en 'lomme' i madrassen, hvor de bedre kan synke ned, så kroppens vægt ikke centreres på enkelte punkter, mens man sover.

Mikael Rasmussen slår fast, at man er nødt til at gå ud og prøve sig frem. Det nytter ikke at falde for et godt tilbud. Madrasser skal prøves, og man skal spørge sig selv, hvad der mangler. Er det støtte eller svedtransport? Synker man helt i, eller ligger hovedet alt for højt på puden?

Selv om det vigtigste er at lytte til ens egne behov, har Jan Hartvigsen en anbefaling til dem, der ofte døjer med ondt i nakken, og som ikke sover på maven.

- Mange, der døjer med piskesmæld eller spændingshovedpiner fra nakken, er glade for de puder, som understøtter nakkens kurver i en bølget form. De fungerer både, hvis man sover på ryggen og siden, siger han.

Og det er altså vigtigt at sikre en god nats søvn til ryggen, især hvis du har tendens til ømhed, eller med alderen får lidt smerter i ryggen.

- Søvnkvalitet for folk med ondt i ryggen skal undersøges bedre, men vi ved allerede, at hvis man sover dårligt, så gør de smerter - man nu engang har - mere ondt dagen efter, siger Jan Hartvigsen.

 

Fakta: Det kan du ændre ved omgivelserne for at sikre en bedre søvn

- Tag et kritisk blik på madras og pude: Hvor gamle er de egentlig, og understøtter de dine behov?

- Køb ikke bare det første og bedste. Gå på opdagelse i madrasser og hovedpuder, når du køber nyt.

- Sørg for at soveværelset er helt mørkt og at dyne og topmadras er svedtransporterende.

- Overvej separate madrasser, hvis du og partneren ikke har samme behov.

- Vælg en pude, der understøtter, hvordan du helst vil ligge.

Kilde: Mikael Rasmussen, søvnspecialist ved Center for Stress og Trivsel.

/ritzau/FOKUS