Få eksperternes råd til at skrue ned for din mængde af affald. Der skal nemlig ikke meget til at lette både miljø, pung og skraldeposer.

Affaldsposen er proppet til randen, så der knapt nok kan laves knude på. Men hvad er det egentlig, der fylder op i skraldeposen?

Ved at gøre sig bevidst om sine vaner og justere en smule på dem, er det ikke så svært at skære ned på produktionen af affald derhjemme.

At skære ned på sit affald gør, at man lærer meget om sine vaner, fordi man sætter fokus på dem. Og vaner kan ændres, siger Rebecca Kaagh Nordbo, frivillig skribent på Sustain Daily og bestyrelsesmedlem hos Zero Waste Danmark.

Zero Waste-tanken er begyndt at vinde frem med et fokus på at skære ned og eliminere unødigt affald. Og det mest oplagte sted at starte er i sit eget køkken.

Det handler om at gøre en lille smule hele tiden og ikke dømme sig selv, når man ikke lige holder vanen - for der er en dag i morgen til at prøve igen, siger Rebecca Kaagh Nordbo.

Skift køkkenrullen ud med stofservietter.

Køkkenrulle kan erstattes med stof, der kan vaskes og genbruges. Det er et af rådene, Sustain Daily og Zero Waste Danmark har udviklet i samarbejde.

Brug et håndklæde, viskestykker, eller sy eller klip servietter af gamle duge, lagener eller hovedpudebetræk.

Giv oplevelser i stedet for ting.

I stedet for at købe ting, så brug anledningen til at give en oplevelse. Det kan være en teatertur eller et museumsbesøg.

Du kan også give spil, musik og film som download, det fylder hverken på hylden eller i skraldespanden, lyder rådet fra Miljøstyrelsen.

Drop gavepapiret.

Gaveindkøb leder os videre til indpakningen, som for det meste ikke kan genanvendes til at lave nyt papir.

Pak i stedet dine gaver ind i æsker med et bånd, en stofpose eller et tørklæde, som du kan forære væk som en del af gaven eller få med dig hjem igen, råder Sustain Daily, som også står bag årsmagasinet Sustain Yearly.

Nej tak til reklamer

Sig nej til reklamer - tilbuddene kan tjekkes på nettet - og brug e-boks, råder Miljøstyrelsen.

Gør rent med eddike og natron

En blanding af eddike og vand 1:1 kan bruges som universalrengøring og passer perfekt i en gammel sprøjteflaske, råder Sustain Daily.

Genbrug madaffald

Smid madaffald i en kompostspand, eksempelvis den lille Bykompostspand.

Køb kvalitet

Miljøstyrelsen råder til at købe kvalitet, så det holder længere. Tjek Reparationsguiden.dk, før du smider noget ud, fordi det er i stykker.

Sortér affaldet

Papir og papemballage bør ikke fylde op i skraldespanden men ryge i genbrugscontaineren.