Har du et nytårsforsæt om at få flere penge? Du skal bare starte med at købe en tilfældig aktie og så lade tiden arbejde for dig.

. Det gør ingenting, hvis du intet ved om aktiemarkeder og kursstigninger. Du skal bare gøre som Klodshans og samle mere eller mindre tilfældige ting op på din vej mod lykken.

Samme regel gælder også, hvis du har besluttet dig for at begynde at investere i aktier efter nytår. Køb en aktie, du har råd til. Når du har råd til endnu en aktie, så køber du også den, og på den måde kan du efterhånden samle flere aktier op på vejen.

Sådan lyder strategien i hvert fald, hvis man følger "Klodshans-metoden", som privatøkonom Karsten Engmann Jensen har navngivet.

- Det er meget nemt at komme i gang med at købe aktier. Man behøver i virkeligheden ikke at sætte sig ind i virksomhederne inden. Man kan lige så godt vælge den ene aktie som den anden, lyder det fra privatøkonom Karsten Engmann Jensen, der har været økonomisk ekspert på både DR og TV 2.

Selv om det lyder som en lemfældig tilgang til aktiehandel, så bunder strategien i, at dine aktier vil stige i værdi med tiden. Rent statistisk vil aktier med 95 procents sandsynlighed stige i kurs over en længere periode, og de vil blive fordoblet i værdi, hvis du lader dem stå i ti år.

- Aktier stiger og falder i pris, og det kan virke skræmmende for nogen. Men historisk set stiger aktier med otte procent hvert år, så på sigt er det en sikker investering, lyder det fra økonomisk rådgiver Karsten Engmann Jensen, der har udgivet flere bøger om aktier og privatøkonomi.

Det vigtigste element i Klodshans-metoden er tid. Og selvfølgelig penge at lægge til side. Hvis din tidshorisont er lang nok, så vil du med stor sandsynlighed ende med at tjene penge.

Jo flere penge du har investeret, desto større bliver afkastet - og altså din økonomiske gevinst.

- Men det kræver, at man både har en vis horisont og en vis tålmodighed. Og så er fokus på risikospredning ekstremt vigtig. Altså at man køber flere aktier i forskellige virksomheder og forskellige brancher, lyder rådet fra Brian Stjernholm, der er direktør i Uvildige.dk, der tilbyder uafhængig finansiel rådgivning til private og virksomheder.

Risikospredningen kan forbedres, hvis man afholder sig fra at købe en stor aktie ad gangen, så man i stedet køber en pose blandede aktier for pengene.

- Vi anbefaler, at man overvejer at bruge nogle af de såkaldt billige indekserede fonde frem for at gå i enkeltaktier. På den måde er der en lidt hurtigere vej til at få en fornuftig spredning - både hvad angår geografi, brancher og størrelser på virksomhederne, forklarer direktør Brian Stjernholm fra Uvildige.dk.

Klodshans-metoden:

- Spar penge op til din første aktie. Hvis du kan lægge 1000 kroner til side om måneden, så kan du efter et halvt år investere 6000 kroner i en mere eller mindre tilfældig aktie. Så er du i gang.

- Du behøver ikke at holde øje med, om aktien stiger eller falder fra dag til dag. Den skal bare stå og forhåbentligt stige støt i værdi. Otte procent om året, som aktier historisk set gør i gennemsnit.

- Når du har sparet penge op igen, så køber du endnu en aktie. Ikke i samme firma. Ideen er, at jo flere aktier du har spredt ud over forskellige virksomheder og brancher, desto mindre er din risiko.

- Hvis du kan fortsætte med at spare op og købe aktier på denne måde, så har du ti forskellige aktier efter fem år. Nu behøver du ikke købe nye aktier.

- Nu kan du til gengæld begynde at "afbalancere" og købe op i den af dine aktier, der har klaret sig dårligst. Den er billigst, og den har statistisk størst mulighed for at stige i værdi igen.

- Efter 20 år har du købt aktier for 240.000 kroner. De vil til gengæld have en værdi af 800.000 kroner, hvis de er steget med det forventede gennemsnit på otte procent hvert år.

Kilder: Privatøkonom Karsten Engmann Jensen, Brian Stjernholm, Uvildige.dk

/ritzau/FOKUS