Som studerende drømmer man ofte om at bo i centrum af de store studiebyer, men en time i tog kan spare den studerende mange penge i husleje.

Når et nyt kuld studerende snart strømmer til de store studiebyer, vil rigtig mange opleve, at det meste af deres SU bliver ædt op af husleje.

Og for mange frister det ikke at bytte en lejlighed i centrum af København ud med en lejlighed i Roskilde.

Men hvis de valgte at pendle, kunne mange få flere tusinde kroner mere i det månedlige budget til fredagsøl og studieture.

En lejebolig i København på 40 kvadratmeter koster lige nu i gennemsnit 6920 kroner om måneden. Hvis du i stedet bosætter dig i Roskilde og tager toget en halv time til København hver vej, kan du i gennemsnit slippe med 4040 kroner om måneden.

Altså en forskel på knap 3000 kroner.

Det viser en opgørelse, som Boligbesked ApS har foretaget på baggrund af 1700 private og almennyttige lejemål, som har været ledige de seneste to og en halv måned, fortæller Daniel Juhl, administrerende direktør i Boligbesked ApS.

»Skal man studere i en af landets største byer, kan man vælge at bosætte sig uden for selve studiebyen og pendle lidt. Det er de unge typisk ikke villige til, men det kan virkelig godt betale sig,« siger han.

Hvis man skal studere i Aarhus, koster en lejebolig på 40 kvadratmeter i gennemsnit 4720 kroner om måneden. Rejser man en halv time hver vej til Randers, er gennemsnitsprisen næsten det halve - nemlig 2520 kroner.

Skal man studere i Odense, er gennemsnitsprisen 3240 kroner for 40 kvadratmeter, og her er fidusen ikke stor, hvis man overvejer at flytte til Svendborg, hvor gennemsnitsprisen er 3080 kroner.

Flytter du ud af byen, får du udgifter til transport. Prisen på et ungdomskort til DSB er 615 kroner for 30 dage om måneden, hvis normalprisen for et periodekort på din strækning er under 2100 kroner.

Så selv med transportudgiften, vil mange altså kunne spare mere end 1500 kroner ved at flytte til Roskilde eller Randers og pendle.

Ifølge Danske Studerendes Fællesråd vil de studerende ikke for langt væk fra studiemiljøet.

»Det er klart, at mange studerende er interesseret i at bo så tæt på universitetet og det faglige miljø som muligt uden for meget transporttid,« siger næstformand Andreas Birch Olesen.

Og selv om det for mange vil kræve et studiejob at bo i storbyen, vil DSF ikke anbefale de studerende at bo i eller uden for de store byer.

»Hvis man som studerende vurderer, at man vil miste kontakt til sine studiekammerater og i sidste ende føle sig afkoblet og ensom ved at flytte ud af byen, er det ikke nødvendigvis en god løsning,« siger Andreas Birch Olesen.

Gennemsnitlig husleje pr. kvadratmeter:

- København: 173 kroner

- Aarhus: 118 kroner

- Odense: 81 kroner

- Aalborg: 84 kroner

- Esbjerg: 70 kroner

- Randers: 63 kroner

- Vejle: 70 kroner

- Roskilde: 101 kroner

- Slagelse: 82 kroner

- Svendborg: 77 kroner

Kilde: Boligbesked ApS

/ritzau/FOKUS