Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Det kan godt betale sig at undersøge markedet grundigt, inden du kører din bil til service. Der er flere tusinde kroner at spare.

København: Hvis du har på fornemmelsen, at du betaler for meget for serviceeftersynet af din bil, så har du formentlig ret.

Et hurtigt blik på priserne rundt omkring i landet viser, at der er voldsomme forskelle - vel at mærke på de samme ydelser.

- Priserne kan variere helt op til 100 procent afhængigt af såvel geografi som af, om bilen serviceres på et mærkeværksted eller på et frit værksted, siger Per Alkestrup, der er afdelingschef i juridisk og teknisk afdeling i FDM.

Autobutler.dk har for Ritzau Fokus indhentet priser på service fra 61 værksteder landet over, og der viser sig at være størst forskel på priserne i Storkøbenhavn.

For eksempel svinger priserne for service på en Ford Mondeo fra 2011 fra 2.048 kroner hos den billigste forhandler til 3.750 kroner hos den dyreste.

I Farum lyder det dyreste servicetilbud på en Skoda Fabia fra 2004, der har kørt 229.000 kilometer og skal have afbalanceret hjulene, på 4.811 kroner. Det billigste på 2.298 kroner.

Men det er ikke kun i København og omegn, der er store penge at spare på at se sig lidt for.

I Herning kan du spare 1.379 kroner på at køre din Skoda Fabia fra 2008 ind på det rigtige værksted.

Og i Aalborg kan du spare mere end 1.000 kroner på at få serviceret din Fabia fra 2013.

Tilbuddene viser store regionale prisforskelle, men altså også lokale forskelle. Det kan blandt andet begrundes med, at mærkeværkstederne - der holder sig til reparationer af de mærker, de sælger - generelt ligger et prisniveau højere end de såkaldte frie værksteder.

- Vi oplever, at mange af mærkeværksteder har lidt for høje omkostninger til for eksempel husleje. Samtidig bruger bilforhandlerne værkstederne til at tjene de penge, som de eventuelt mister på at sælge nye biler. Desværre betyder det ofte, at priserne bliver skruet i vejret, siger Peter Zigler, der er medstifter og partner i Autobutler.dk.

Men man får også mere for pengene, hævder Thomas Møller Sørensen, branchedirektør i Bilbranchen, som repræsenterer 600 forhandlere af personbiler, varevogne og lastvogne.

- Når du bruger et autoriseret værksted, så er du sikker på, at mekanikerne kender bilen og har erfaring med mærket. Du betaler for indgående kendskab og ekspertise, og den ekspertise fremgår ikke af tilbuddet, siger branchedirektøren.

At man skulle få mere for pengene på et mærkeværksted er der ifølge FDM intet belæg for at sige.

- Indimellem har mærkeværkstederne prøvet at påstå det, men på trods af utallige opfordringer er der aldrig ført nogen former for bevis for påstanden, siger Per Alkestrup.

FDM opfordrer bilejere til at bruge lidt tid på at hente servicetilbud i stedet for pr. automatik at køre til det sædvanlige værksted.

- Der kan være penge at spare, hvis man for eksempel skal til provinsen på ferie eller familiebesøg og kan få bilen ordnet på et lokalt værksted, når man alligevel er på farten, siger Per Alkestrup.

Fakta: Regionale forskelle:

Autobutler.dk har på baggrund af 60.937 værkstedsjob udført i perioden 1. januar 2015 - 21. december 2015 udregnet gennemsnitspriserne for værkstedsbesøg og service.

Service:

København: 3.443 kr.

Nordsjælland: 3.344 kr.

Øvrige Sjælland og øerne: 2.909 kr.

Syd- og Sønderjylland: 2.472 kr.

Østjylland: 2.436 kr.

Fyn og øerne: 2.429 kr.

Vest- og Midtjylland: 2.401 kr.

Nordjylland: 2.377 kr.

Danmark: 2.770 kr.

Gennemsnitligt værkstedsbesøg:

København: 4.211 kr.

Nordsjælland: 4.200 kr.

Øvrige Sjælland og øerne: 4.078 kr.

Nordjylland: 3.457 kr.

Østjylland: 3.350 kr.

Syd- og Sønderjylland: 3.287 kr.

Fyn og øerne: 3.284 kr.

Vest- og Midtjylland: 2.932 kr.

Danmark: 3.720 kr.

Kilde: Autobutler

/ritzau/FOKUS

Andre læser også