Overgangen fra vinter- til forårsvejr, som vi går igennem lige nu, gør timingen perfekt til at komme ud i haven og gjort den klar til sommeren.

København. Vinteren er så småt lagt bag os, og nu begynder foråret at spire frem. Derfor er det nu, at haveejerne bør søge udenfor og gøre sig klar til sommeren.

Du kan nemlig lave de indledende øvelser, så haven står bedre rustet til de varme sommermåneder, hvor hele haven skal spire og blomstre.

Det fortæller Louise Møller, der er havefaglig rådgiver hos Haveselskabet. Hun peger på, at tiden lige nu er til at få plantet.

- Skal man plante nyt i haven, så er årstiden lige nu rigtig god. Det gælder alt inden for træer, buske og stauder. Det er rigtig godt at få i jorden nu, inden det hele springer ud, siger hun.

Til gengæld er det begrænset, hvor meget man kan gå i gang med i køkkenhaven, fortæller Louise Møller. Det er jorden fortsat for kold til.

Men det betyder ikke, at hele arbejdet med at forkultivere og forspire de grøntsager, som skal i jorden om nogle måneder, ikke kan sættes i værk.

- I øjeblikket handler det om at forspire sine grøntsager i drivhuset, hvis man er så heldig at have et. Man kan både lægge kartofler til forspiring og forkultivere kål og porrer i øjeblikket, siger Louise Møller.

Har man ikke et drivhus, kan man også forspire sine grøntsager i vindueskarmen, og tvivl ikke - du kan stadig nå det.

I drivhuset kan du også begynde at så grønt som salat, radiser og spinat om nogle uger, fortæller Louise Møller.

Ønsker man at give sin køkkenhave de bedste forudsætninger for at være klar til sommeren, er det også nu, du skal luge ud og lægge kompost ud.

Det stykke af jorden, hvor du ønsker at lægge kartofler, kan du eksempelvis dække over med et stykke plastik. På den måde varmer du jorden hurtigere op, fortæller Dorthe Kvist, der er havedesigner hos Melt Designstudio.

- Jorden skal være minimum fire til fem grader, før du kan begynde at så noget i køkkenhaven. Der kan du starte med de første ting som dild, hestebønner, radiser, salat og spinat, fortæller Dorthe Kvist.

Hun slår dog fast, at jordtemperaturen skal op på minimum otte grader, før du kan lægge kartofler - her kan plastikken altså hjælpe med at sætte fart i den proces.

Og lad være med at gøre noget, før nattefrosten er væk.

Mange af havens flotte planter skal du også have fat i nu. Stauderne skal du nemlig nå at klippe ned, før de begynder at skyde, så du ikke får klippet i de nye skud.

Til gengæld må man ikke beskære planter som hortensia og roser, selv om det kan være fristende. De kan nemlig stadig få frost, og så får du ikke nogen blomster denne sæson.

Ifølge Louise Møller skal du vente indtil midten af april med at beskære disse planter, så du er på den helt sikre side.

 

Fakta: Her er tidspunkterne for at så i køkkenhaven:

- Jorden skal være minimum fire til fem grader, før du kan begynde at så noget. Her kan du starte med dild, hestebønner, radiser, salat og spinat.

- Når jorden er seks grader eller varmere, er turen kommet til kål, rødbeder og ærter.

- Når jorden er minimum otte grader, kan du lægge kartofler.

- Når jorden er over 12 grader, kan du begynde at så gulerødder, squash, majs og de mere følsomme grøntsager.

- Vær opmærksom på nattefrosten. Den skal være væk, før du kan begynde at så noget.

Kilde: Dorthe Kvist.

/ritzau/FOKUS