Det er slut med at medbringe op til 10 kg håndbagage gratis om bord på Ryanairs fly. En overraksende melding, lyder det fra luftfartsanalytiker.

Fra november bliver passagererne hos Europas største lavprisselskab opkrævet mellem 45 og 75 kroner for håndbagagen. De vil dog gratis kunne medbringe en lille taske, så længe den kan være under sædet, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det er en overraskende melding, lyder det fra aktieanalysechef i Sydbank, Jacob Pedersen, der har beskæftiget sig indgående med flybranchen.

»Ryanair har brystet sig meget af selskabets forbedringsprogram, hvor man har justeret på, hvor rigide man var - og hvor man var på vej til at begynde at se kunderne som vigtige i stedet for bare at være irritationsmomenter,« siger han.

Ryanair forklarer ændringen med, at flyene bliver forsinkede, fordi passagerer medbringer for meget håndbagage. Selskabet har i årevis været kendt for at have ganske rigide krav om, at håndbagagen kun tillades, hvis den overholder et bestemt mål.

Foto: Hannah Mckay
Vis mere

Jacob Pedersen køber ikke helt argumentet om, at bøvl med bagage har forårsaget forsinkelser.

»Det er en relativt lille ting, men når man ser på, hvor vigtigt det er for selskabet at flyve og lande til tiden, så betyder det selvfølgelig noget. Men det er ikke grunden til, at Ryanair har haft problemer denne sommer,« siger han.

Sommerens forsinkede fly skyldes i stedet mangel på flyveledere, samt at personalet i Irland, Spanien, Portugal og Belgien nedlagde arbejdet i protest mod dårlige lønninger og elendige arbejdsbetingelser. Timingen er ekstra pudsig, påpeger Jacob Pedersen. Torsdag har Ryanair netop indgået en overenskomstaftale med irske piloter, som skal til afstemning. Overenskomsterne vil ifølge hans vurdering være dyrere for selskabet, og der er kun kunder og aktionærer til at betale.

Så godt som alle andre flyselskaber, herunder Ryanairs konkurrenter, EasyJet, Wizz Air og Norwegian, tillader alle passagerer at medbringe håndbagage på op til 10 kg. Men andre kommer til at følge trop, spår Jacob Pedersen.

»Jeg tror, mange konkurrenter vil udnytte det i deres markedsføring, at Ryanair nu har endnu et ekstragebyr. Når de er færdige med det, vil flere andre selskaber følge efter. Det sker måske om to-tre år. Nu og her kan man være stensikker på, at flyselskaberne vil melde ud, at det aldrig kommer til at ske, men faktum er, at det er noget, der vil kunne løfte indtjeningen, og det er man interesseret i i branchen.«

Ryanair forventer ikke at hæve indtjeningen som følge af det nye gebyr, da prisen for at medbringe håndbagage stadig vil være markant lavere end prisen for at tjekke en kuffert på op til 20 kg. ind. Det koster p.t. omkring 250 kroner pr. kuffert. Spørgsmålet er så, om Ryanair-rejser fremover bliver dyrere.

»Det er jeg helt overbevist om, at de ikke gør. Ryanair har en fabelagtig forretningsmodel,« siger Jacob Pedersen.