Lyt til artiklen

Efter massive prisstigninger på en lang række råvarer i kølvandet på den russiske invasion af Ukraine er priserne faldet tilbage de seneste måneder.

Men helt slut er det ikke med markante udsving på baggrund af krigen. En russisk beslutning fredag har igen rykket priserne op og truer med at udløse en ny omgang stigende priser.

Det skriver Global Risk Management i en kommentar.

Fredag annoncerede den russiske vicepremierminister Alexander Novak nemlig, at Rusland fra marts sænker produktionen af olie med 500.000 tønder om dagen.

Det er en relativt markant neddrosling, da Rusland producerer 11 millioner tønder olie om dagen. På verdensplan er den daglige produktion 100 millioner tønder.

Det russiske tiltag er et modsvar til vestlige sanktioner, som er trådt i kraft for godt en uge siden, og som blandt andet er embargo på russisk olie og dieselprodukter samt et prisloft for russisk olie og diesel.

Ruslands træk fik med det samme olieprisen til at stige med to procent fredag, og det bragte den samlede stigning på olieprisen op på otte procent på bare en uge, skriver Reuters.

Russernes neddrosling af olieproduktionen kommer nemlig på et tidspunkt, hvor alt peger i retning af, at der i forvejen ikke er nok olie på verdensmarkedet.

»Den russiske beslutning om at beskære olieproduktionen kommer på et tidspunkt, hvor den globale olieefterspørgsel er i kraftig bedring efter den kinesiske genåbning, og hvor både den amerikanske og den europæiske økonomi klarer sig bedre end forventet for blot få måneder siden. Der er med andre ord brug for mere olie nu,« skriver Arne Lohmann Rasmussen, chefanalytiker i Global Risk Management, i en kommentar:

»Derudover er der en række problemer på produktionssiden i blandt andet Norge og Kasakhstan, og så er en del af eksporten ud af Tyrkiet indtil videre suspenderet på grund af jordskælvet. Derfor kommer timingen som et kritisk tidspunkt for det globale oliemarked.«

Fredag lå prisen for olie på omkring 86 dollar tønden. Arne Lohmann Rasmussen mener ikke, det er urealistisk, at vi snart rammer 90 dollar tønden efter det russiske træk.

Prisstigninger på olie kan udløse prisstigninger på en lang række varer.

Oftest slår det dog hurtigt igennem på prisen for benzin og diesel på tankstationerne.