Skal man satse på et fastforrentet lån, så man kender sine udgifter flere år ud i fremtiden?

Eller skal man vove pelsen og satse på et variabelt lån, hvor man her og nu kan spare penge?

Det spørgsmål kender alle boligejere, men de seneste måneder er forskellen mellem lån med fast rente og lån med variabel rente blevet kraftigt indsnævret.

På seks måneder er renteforskellen faldet fra 3,4 procentpoint til 1,63 procentpoint i april.

Det skriver Nationalbanken.

I løbet af seks måneder er renteforskellen mellem lån med faste rente og lån med variabel rente falder til 1,63 procentpoint. 
I løbet af seks måneder er renteforskellen mellem lån med faste rente og lån med variabel rente falder til 1,63 procentpoint.  Foto: Martin Ballund/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix/Arkiv
Vis mere

Årsagen til, at forskellen mindskes, er, at renten på nye lån med variabel rente er vokset med 1,45 procentpoint til 3,42 procent. Samtidig har renten på nye fastforrentede lån stået fast på cirka fem-seks procent.

Renten på begge låntyper er styret af forventninger til centralbankernes rentepolitik, forklarer cheføkonom Søren Kristensen fra Sydbank.

Både Nationalbanken og Den Europæiske Centralbank har i lang tid sat renten op for at få has på inflationen.

Søren Kristensen fortæller, at renten på de fastforrentede lån i første omgang steg hurtigere end renten på de variable lån, men at den nu er stagneret.

»Det skyldes, at de seneste adskillige renteforhøjelser har været indregnet i renten på de fastforrentede lån, mens det ikke helt har været tilfældet for de nye lån med variabel rente. Samtidig har investorerne i takt med, at de har indregnet flere renteforhøjelser også begyndt at indregne rentenedsættelser i den faste rente. Derfor er den rente ikke steget i samme omfang, som den variable rente på nye lån.«

Derimod vil rente på de korte lån med variabel rente fortsat stige.

»På den korte bane forventer vi, at centralbankerne vil fortsætte med at hæve renten og det kan sende særligt de korte renter længere op,« fortæller Søren Kristensen.

Med andre ord vil forskellen mellem de variable og fastforrentede lån blive endnu mindre henover sommeren.

»Derefter tror vi, at centralbankerne stopper med at hæve rente, og at de efter seks til tolv måneder vil begynde at sætte renten ned,« fortæller han.

Derved vil gabet mellem de to lånetyper igen begynde at vokse.

Og hvad skal man så gøre som boligejer eller kommende boligejer?

»Mit bedste råd er, at man tager fat i sin bankrådgiver. Det er meget individuelt, hvad der er det bedste valg. Det kommer an på privatøkonomien, men også hvor meget risiko man har lyst til at løbe,« fortæller cheføkonomen.

»Det kan stadig opnås en gevinst ved at tage lån til en variabel rente Men samtidig går du glip af en eventuel besparelse, hvis renten falder.«

En besparelse, som man altså opnår, hvis man har lån med variable rente.

Kan man forestille sig en situation, hvor renten på variable lån overstiger rente på fastforrentede lån?

»I princippet ja.«

I praksis tror han dog ikke, at det kommer til at ske.