Kalkpletter, flyverust, mælkehvide glas og madrester på bestikket. Det kan alt sammen undgås - læs her hvordan.

København: Glasset har hvide belægninger, og der sidder rester af gårsdagens lasagne på gaflen.

Nogle gange kan det virke som om, at opvaskemaskinen ikke virker - og at servicet faktisk bliver mere beskidt af at blive vasket. Men faktisk kan få ting sikre, at glassene altid skinner og bestikket er evigt rent.

- For at få en pæn og ren opvask i en opvaskemaskine skal der være tilstrækkeligt med salt, afspændingsmiddel og sæbe i maskinen, siger rengøringsekspert Joan Krøyer Buch fra Sorø Husholdningsskole til Ritzau Fokus.

Selv om det lyder simpelt, kan manglen på én af de tre ting få de fleste husmødre til at rive sig i håret.

- Man ser rigtig tit, at der er problemer med vaskemaskinen. De typiske problemer er flyverust, glaspest, kalkaflejringer og fedtede overflade på glas, siger rengøringsekspert Louise Grønhøj.

Hun forklarer, at glaspest og kalkaflejringer ofte bliver forvekslet, fordi det begge giver hvide hinder på glasset. Men hvor glaspest har ødelagt glasset og dermed ikke kan reddes, så er det nemt at slippe af med kalkpletterne.

- Man får kalk på glasset, fordi man ikke har hældt nok salt på. Men lige meget, hvor uoverskueligt det kan se ud, kan glasset stadig reddes. Der skal bare citronsyre i opvaskeren, så fjerner det alt kalken, siger hun.

Og citronsyren er også god mod et andet hyppigt problem: Flyverust. Det opstår, hvis nogle ting i opvaskemaskinen er af dårlig stålkvalitet med jernforbindelser og spreder det til resten af servicet.

Det kan eksempelvis være æggedelere, ostehøvle, dåseåbnere, hvidløgspresser, gamle bageforme og gryder.

Joan Krøyer Buch har også et andet trick mod flyverust.

- Har du flyverust, kan du lægge en sammenkrøllet kugle af stanniol i maskinen. Det vil tiltrække rusten, forklarer hun.

Også når det kommer til afskylning, er de to rengøringseksperter enige: Skyl kun af, hvis bestik og glas skal stå natten over.

Sådan passer du på servicen i opvaskemaskinen:

- Bundsi og filtre skal renses jævnligt - gerne efter hver 15. vask - så du undgår madrester på servicet.

- Hold øje med, at der ikke er madrester i spulearmene, som kan sætte sig på servicet.

- Fyld salt på efter behov, men pas på: Manglende salt giver hvide aflejringer af kalk, mens for meget salt giver en belægning med saltsmag.

- For lidt afspændingsmiddel giver render og dårligt tørreresultat, mens for meget giver en fedtet, ildesmagende, gråblå belægning.

- For meget sæbe giver grums på servicet, mens for lidt salt giver hvide belægninger og en grim smag.

- Afkalk mindst én gang om måneden med citronsyre - kør et program uden service.

Kilde: Rengøringsekspert Joan Krøyer Buch og Hvidevareprofessoren.dk

/ritzau/FOKUS