Uanset om dine bukser har kostet flere tusinde kroner i Paris, eller om du har købt dem i supermarkedet, så kan du forlænge deres levetid.

København: Bukseproducenten Levi's har i mange år påstået, at du aldrig skulle vaske deres jeans, men i stedet smide dem en tur i fryseren, når de er beskidte.

Men den myte vil danske eksperter gerne komme til livs.

- Rådet med fryseren er ekstremt forsimplet, og det er vitterligt en myte, mener Thomas Stege Bojer, der er grundlægger af hjemmesiden "denimhunters.com" og som i mange år har beskæftiget sig med jeans og denim i alle afskygninger.

- Flere eksperter vil sige, at man aldrig må vaske sine jeans. Men hvis bukserne er beskidte og lugter, så skal de altså vaskes til sidst. Tøj kommer til at lugte, hvis man går med det og ikke vasker det i lang tid, fastslår Thomas Stege Bojer.

Det sikkert velmenende frysetip er opstået, fordi den oprindelige farve forsvinder fra bukserne, når de bliver vasket. Men til gengæld forsvinder bakterierne ikke fra bukserne, hvis de bliver frosset og ikke vasket.

- Man kunne tro, at hvis temperaturen falder til et godt stykke under den menneskelige kropstemperatur, så vil de (bakterierne, red.) ikke overleve. Men det vil mange af dem faktisk, for mange er tilpasset til at kunne overleve lave temperaturer, lyder forklaringen fra den amerikanske forsker og ekspert i mikrober, Stephen Craig Cary fra University of Delaware.

Og hvis bare en af de mange tusind bakterier overlever turen i fryseren, så vil de hurtigt kunne formere sig i dine optøede cowboybukser, når du tager dem på igen.

Denimstoffet, der traditionelt blev farvet med indigo og fremstillet med en masse stivelse, har altid været omgivet af adskillige myter, ikke mindst når det kommer til vask, pleje og vedligeholdelsen af farven og formen.

- Det er meget individuelt. Det handler altså også om, hvilken type bukser, man står med. Vask dem med måde, og så er det i princippet ret let at have med denim at gøre. Det er bomuld. Det kan vaskes. Ja, farven forsvinder i forbindelse med antallet af vaske, men det kan jo også være en del af charmen, forklarer Thomas Stege Bojer fra denimhunters.com.

Seks gode råd til at give dine jeans et længere liv:

1. Undgå at vaske dine bukser for tit. Det påvirker farven og pasformen.

2. Håndvask dine bukser i koldt vand. Det har de oftest meget bedre af end en tur i vaskemaskinen.

3. Undgå for høje vasketemperaturer og vask altid jeans med vrangen udad. Sådan skåner man farven og mønstrene på bukserne og giver dem en længere levetid.

4. Undgå at smide dine jeans i tørretumbleren. Det ødelægger fibrene og giver mærker i bukserne.

5. Reparer dine jeans, hvis du er glade for dem.

6. Find den rigtige pasform til din kropstype.

Kilder: Thomas Stege Bojer, www.denimhunters.com

/ritzau/FOKUS