Myterne om små trick og særlige sæbeblandinger er mange. Få husmorens og husholdningsøkonomens råd til effektiv vask af vinduer.

. Når solen pludselig står skarpt på ruderne, kan man se det, som vintermørket har holdt skjult - et ordentligt lag skidt og snavs.

Og hvor det kan være fristende at skrubbe vinduerne ned med en heftig omgang sæbevand, så er der faktisk ikke nogen grund til at overdrive brugen af sæbe på ruderne.

- Jeg vil nok anbefale en spiseskefuld opvaskemiddel til en balje lunkent vand med fem liter i, råder husholdningsøkonom Anne Grete Rasmussen, der guider til nem, billig og helst miljøskånsom husholdning på hjemmesiden Fru Grøn.

På Husmoderen.dk bakker indehaver Ann-Alicia Thunbo Ilskov op om at spare på sæben. Men i områder, hvor der er meget kalk i vandet, kan det være en fordel at hælde lidt eddike i spanden, da det binder kalken, så der ikke lige så let tørrer kalkstriber på ruden.

Faktisk er skraberen det eneste sted, hvor begge kvinder anbefaler, at man bruger lidt penge på en ordentlig én. Passer man ordentligt på den, kan den holde længe, forklarer Ann-Alicia Thunbo Ilskov.

- Man skal ikke lade gummilisten tørre helt, for så bliver den ujævn. I stedet er det godt at smøre den ind i en smule madolie og pakke den væk i den plastikpose, når den ikke skal bruges. Så holder gummilisten sig blød og fleksibel, fortæller hun.

Inden man går i gang med at vaske vinduerne ind i sæbevand, kan det være en god idé at bruge et par minutter på at rense vindueskarmene.

- Har man vinduer, som kan foldes eller vendes, så kan der gemme sig både skidt, men også pupper og levende insekter inde i vinduesrammen, så det er en god idé lige at starte med at køre en opvaske eller tandbørste langs listerne, siger Anne Grete Rasmussen.

Når du kaster dig ud i vinduesvaskningen, så brug lunt vand og hold dig til at vaske og skrabe et vindue af gangen, råder Ann-Alicia Thunbo Ilskov.

- Brug skraberen oppefra og ned, og gør det ret hurtigt. Hvis vandet er fordampet halvvejs væk, så tørrer skraberen ikke lige så godt, og sæberesterne kan efterlade striber, forklarer hun.

Til at tørre overskydende vand væk er mikrofiber-klude, hør, gamle t-shirts eller godt forvaskede viskestykker bedst til at tørre uden at efterlade striber på vinduet.

Fakta: Det kan du putte i vandet til vinduesvasken:

- Opvaskemiddel er det bedste og billigste at vaske vinduer i. Det er ikke nødvendigt at købe et specifikt vinduesvaskemiddel.

- Eddike kan modvirke vandets hårdhed ved at binde lidt af kalken i vandet.

- Sprit eller sprinklervæske kan modarbejde at vandet fryser på frosne ruder, men vent hellere med at vaske vinduer til det er tøvejr. Vask heller ikke i for varmt vejr med direkte sollys, da vandet så fordamper for hurtigt.

- Er vinduerne rigtigt beskidte kan en smule salmiakspiritus i vandet løsne mere genstridigt skidt end opvaskemiddel.

Kilder: Ann-Alicia Thunbo Ilskov og Anne Grete Rasmussen.

/ritzau/FOKUS