En juledag hjemme i nattøj med tøffetid, legetid og måske også lidt kedsomhed giver juleferien det nærvær og den ro, som nemt kan drukne i familiefester.

København. Det kan godt være, at krydserne i BR-kataloget er sat med tanke på den 24. december. Men spørger du to børnepsykologer, så kan du give ungerne den bedste gave den 25. december.

Og den gave er ro.

Ryd kalenderen, hjælp med at samle togbanen, behold pyjamassen på hele formiddagen og spis resterne fra køleskabet.

Så enkel lyder opskriften fra psykolog Birgitte Sølvstein.

- Det stresser både børn og voksne at have alt for mange planer over julen. Det skulle jo egentlig også gerne være en ferie, siger hun.

Samtidig er det både sjovt og spændende at tage på besøg og til julefrokoster, så mange kommer til at proppe kalenderen med planer. Men man kommer nemt til at overvurdere børnene. De kan nemlig ikke selv mærke og sige til, når de bliver stressede.

- De bliver bare umulige eller får ondt i maven eller kaster op, så det er nogle andre tegn, man skal kende, forklarer Birgitte Sølvstein.

Børnepsykolog Margrethe Brun Hansen anbefaler at bruge første juledag som et tiltrængt pusterum efter juleaften, der for mange kan blive en smeltedigel af gaveåbning, and, dessert, rundt om træet og de løse traditioner.

- Men inden man går i seng, kan man samle ungernes gaver på et bord og så lade dem stå op næste morgen og gå på opdagelse i herlighederne, råder hun.

Sådan en rolig dag med gaverne er den perfekte anledning til at sikre nærvær og tøffetid, slår Margrethe Brun Hansen fast.

Psykologien beskriver begrebet "savouring", der dækker over følelsen af at nyde noget ekstra meget eller svælge lidt i fryden - eksempelvis ved julegaverne.

- Og hvis en positiv følelse virkelig skal fæstne sig i kroppen og i hjernen, så skal man give den tid, og det kan man gøre ved at blive hjemme den 25., foreslår Birgitte Sølvstein.

For farer man ud ad døren igen morgenen efter juleaften, så risikerer man, at gaverne udviskes i børnenes bevidsthed. Men hvis de får lov til at nørkle med dem, så husker de bedre, hvad de har fået og af hvem.

Forældrene kan med fordel også holde sig en tøffedag, for der er intet krav fra psykologerne om, at de skal underholde børnene dagen lang. Der kan nemlig både være kvalitetstid i at samle togbanen eller dukkehuset sammen og i at lade børnene lege selv.

- Børnene må også godt kede sig. Det gør man selvfølgelig sjældent med nyt legetøj, men kedsomhed har en vigtig plads. Så det er ikke fordi, du behøver at underholde børnene, råder Birgitte Sølvstein.

Fakta: Det kan en god tøffedag indeholde

- Lad ungerne stå op selv, og gå på opdagelse i deres gaver.

- Behold nattøj og sutsko på, så længe I gider.

- Sørg for, at der er batterier eller andet, så alle gaverne kan komme i brug.

- Giv et nap med, hvis der er noget, som er svært eller hyggeligt at deles om.

- Spis rester. Lad være med at stå i køkkenet og kokkerere stort.

- Gå måske en tur.

- Lad ungerne kede sig, hvis de gør det.

- Glæd jer til julens kommende fester.

- Hold igen med iPad og lignende, men se måske en god julefilm sammen.

Kilder: Birgitte Sølvstein, Margrethe Brun Hansen.

/ritzau fokus/