Du skal helt ned og se på størrelsen af æbler og auberginer, eller om dit lokale supermarked kun har økologiske varianter af visse grøntsager, for at finde ud af, hvor du får Danmarks billigste frugt og grønt.

Kampen om at have den billigste kurv er helt uhyggeligt tæt.

B.T. har på fjerdedagen af Danmarks største pristjek af dagligvarer været en tur i frugt og grønt-afdelingen i 11 supermarkedskæder.

Her har vi sammenlignet en kurv med 19 varer.

Det er helt små forskelle, der afgør dagens pristjek.
Det er helt små forskelle, der afgør dagens pristjek. Foto: Kristian Brasen
Vis mere

Og for fjerde dag i træk er prisforskellene meget, meget små.

Mellem nummer et og to i pristjekket er der under en krones forskel.

Fra supermarkedskæden med den billigste kurv til supermarkedskæden på femtepladsen er der kun 3,31 kroner til forskel.

Dagens vinder er efterhånden en gammel kending.

Det er Lidl, som for fjerde dag i træk ender med den billigste kurv – og derfor er Lidl testvinder i kategorien 'frugt og grønt'.

Og der skal faktisk lidt af et regnestykke til for at nå frem til den konklusion.

Bananer, auberginer og squash handles nemlig efter vægt i Lidl, og derfor er priserne på de varer en gennemsnitspris ud fra, hvad varerne vejer i gennemsnit.

Det betyder dybest set, at du som kunde både kan opleve, at varerne er dyrere end det, der fremgår i skemaet – men også, at de er billigere, hvis du vælger en, der er mindre end gennemsnittet.

Til gengæld går det Lidl imod, at de har valgt at have pærer og æbler i sortiment, som er en del større end dem, konkurrenterne sælger enkeltvis.

Derfor taber Lidl til alle andre i pristjekket, når det kommer til stykprisen for æbler og pærer – de er ganske enkelt større og derfor også dyrere.

I den samlede stilling er Lidl efterfulgt af Aldi, som har en kurv, der er sølle 2,81 kroner dyrere end Lidls.

Herefter følger Salling Groups tre kæder Bilka, Føtex og Netto – de er henholdsvis 3,87, 4,17 og 5,31 kroner dyrere end Lidl.

I den samlede stilling fortsætter Aldi altså med at klatre mod toppen – mens Lidls hidtil største konkurrent til titlen som Danmarks billigste supermarkedskæde, Rema 1000, for alvor bliver distanceret.

Rema 1000 fører nemlig kun økologiske majs på frost, som er markant dyrere end de fleste konkurrenters.

Det bliver fatalt i den samlede stilling.

Rema 1000 går på fjerdedagen fra at være godt seks kroner efter Lidl til at være godt 14 kroner fra den tyske mastodont med kun én kategori tilbage.

»Det undrer mig faktisk, at de ikke er med på beatet her og har en billigere variant, for det er vigtigt for kæderne at se godt ud i de her prisundersøgelser. På den måde kan det sådan set godt ligne en fodfejl fra Rema 1000's side,« siger Mogens Bjerre, ekspert i detailhandel ved CBS:

»Men det kommer selvfølgelig an på, om det er et bevidst valg for at signalere, at man vil være økologisk. Problemet er, at så skal man forklare sine kunder det ret effektivt – og det er de færreste, som har tålmodigheden til at lytte til sådan en forklaring.«

Dermed ligger Lidl lunt i svinget, før B.T. lørdag kårer Danmarks billigste supermarkedskæde med et sidste pristjek – denne gang i kategorien 'kød og pålæg'.

Her kan der dog være store prisforskelle på enkelte varer. Se med lørdag for at finde ud af, om nogen kan overhale Lidl på falderebet.