Man tror efterhånden dårligt sine egne øjne.

På 14 måneder er renten på et fastforrentet realkreditlån steget med raketfart og er nu seksdoblet. Der går næppe mange dage, før der bliver tale om en syvdobling. I kroner og øre er det en voldsom udvikling.

Hvis du i februar 2021 optog et fastforrentet lån, skete det til 0,5 procent i rente. I dag sker det til 3 procent i rente, og flere realkreditinstitutter har varslet, at et lån til 3,5 procent i rente er på trapperne.

Låner du i dag to millioner kroner til 3 procent i rente, betaler du 2.459 kroner mere om måneden før skat end i februar 2021, hvis du afdrager på lånet.

Er lånet afdragsfrit, koster det dig 4.167 kroner mere om måneden før skat end for 14 måneder siden.

»Det er en ekstra udgift, som er til at tage og føle på. Det kan virkelig mærkes,« siger Mikkel Høegh, afdelingsdirektør for boligøkonomi i Jyske Bank:

»Vi skal tilbage til tiden før finanskrisen, før vi har set noget lignende. Og selvom vi ikke mener, at renten kommer meget højere op end det her niveau, så er det hele super nervøst i øjeblikket, så det er umuligt at spå om.«

Flere ting har bidraget til den stigende rente.

»Inflationen er steget til et niveau, som centralbankerne ikke kan ignorere. Så de forhøjer renten for at bremse økonomien. Man gør det dyrere at låne penge, så der bliver investeret mindre, og efterspørgslen falder. Det skulle så også føre til, at inflationen falder tilbage,« forklarer Mikkel Høegh.

Og nu står vi så og venter på, at et fastforrentet lån ryger op i 3,5 procent i rente, og at priserne får endnu et hak i vejret.

I forhold til februar 2021 bliver et lån med afdrag 36.120 kroner dyrere om året, mens et afdragsfrit lån er 60.000 kroner dyrere om året.

Regneeksempler fra Jyske Bank.
Regneeksempler fra Jyske Bank.
Vis mere

Niveauer, som betyder, at det er helt uundgåeligt, at det får konsekvenser for boligmarkedet.

»Renten er det vigtigste vitamin til boligmarkedet. Når renten stiger, så bremser boligmarkedet op. Antallet af bolighandler falder. Og jo mere renten går op, jo større er risikoen for faldende boligpriser,« forklarer Mikkel Høegh.

Det sker blandt andet, fordi boligkøberne pludselig skal betale så meget for at låne penge, at de kan betale mindre, og at sælgerne dermed må acceptere en mindre pris ved salg.

Mikkel Høegh mener, at én ting lige nu formilder udviklingen:

»Vi står foran en periode medmindre aktivitet på boligmarkedet, og sandsynligheden for prisfald er stærkt tiltagende. Lige nu er udbuddet af boliger dog lavt, og det kan bidrage til, at vi ikke får et voldsomt prisfald. Det holder hånden under boligmarkedet lige nu.«