På trods af en placering på Ukraines liste over virksomheder, som 'sponserer krig', ser det ikke ud til, at danske supermarkeder kommer til at boykotte firmaet Mondelez eller dets produkter.

Den konklusion er draget, efter Udenrigsministeriet i onsdags forholdt sig til spørgsmålet.

De seneste uger er presset ellers steget, efter Ukraine placerede Mondelez på listen, fordi virksomheden fortsat opererer på det russiske marked.

Mondelez producerer mærker som Marabou, Oreo, Toblerone, Philadelphia og mange andre kendte fødevarer, som sælges bredt i Danmark.

Efter Mondelez kom på listen, har en række virksomheder boykottet deres produkter – blandt andre Norwegian og SAS, som har fjernet Toblerone og Marabou fra sortimentet.

I Danmark har supermarkedskæderne og Dansk Erhverv bedt fødevareministeren forholde sig til spørgsmålet frem for selv at træffe beslutning om boykot, og onsdag kom der så en indstilling – dog fra Udenrigsministeriet.

Her lød det, at danske firmaer naturligvis skal følge alle regler og sanktioner (Mondelez bryder umiddelbart ingen sanktioner, red.), og skrev så:

»Der er mange hensyn at tage for virksomheder i forhold til beslutningen om fortsat handel med Rusland og med virksomheder, der agerer i Rusland. Men det er klart, at virksomhederne nøje bør overveje, hvordan de stiller sig – også selvom det er en kompleks og vanskelig situation, de befinder sig i.«

Med andre ord: Der kommer ikke nogen politisk beslutning om at boykotte produkterne fra Mondelez.

Og det fik Dansk Erhverv, som er interesseorganisation for supermarkedskæderne, til at sige:

»Hvis der skal laves noget effektivt på det her område, skal det komme fra det politiske niveau. Virksomhederne kan ikke hele tiden vurdere deres enorme varesortiment for, om der skulle være noget på en liste et sted – det må træffes en politisk beslutning om det her, og så følger vi selvfølgelig den,« siger Lasse Hamilton Heidemann, EU- og International chef for Dansk Erhverv:

»Der er i sagens natur intet ønske om at støtte op om det russiske regime, og derfor vurderes situationen også løbende. Der er mange hensyn at tage i den her ret komplicerede situation, og virksomhederne kan ikke hoppe fra tue til tue i et forsøg på at leve op til forskellige lister fra forskellige aktører.«

Han mener, at det må være i EU-regi, at der eventuelt træffes beslutninger om diverse sanktioner og boykot.

Hos Rema 1000 er indstillingen, at man læner sig op ad Dansk Erhverv. Hos Salling Group lyder det, at man tolker Udenrigsministeriets svar sådan, at man skal rette sig efter EUs sanktionsliste – og altså ikke Ukraines 'sorte liste'.

»Det ændrer ikke ved, at det er et vanskeligt spørgsmål, fordi det ikke alene handler om Marabou-chokolade fra Mondelez, men om flere store internationale virksomheder, der står noteret på sortlisten,« siger Henrik Vinther Olesen, kommunikationsdirektør i Salling Group:

»Eksempelvis konserves og færdigretter fra Bonduelle samt Procter & Gamble, der står bag Gillette, Pampers og Ariel og meget, meget mere. Derfor følger vi naturligvis situationen nøje.«

Hos Coop lyder det også, at man ikke vil fjerne Mondelez' produkter.

»Vi er selvfølgelig klar til at ændre vores indkøb, hvis der kommer direkte opfordring fra regeringen til ikke at handle med et bestemt firma eller land. Men da der ikke er kommet det, fortsætter vi med at sælge produkter fra Mondelez,« siger Jens Juul Nielsen, informationsdirektør for Coop.

Mondelez har over for Reuters understreget, at de overholder alle internationale regler og sanktioner.