Tag familien med på rundtur i historie, kultur og natur i Jylland. Her kan I opleve tre attraktioner, som alle har fået en plads på verdensarvslisten.

København. Man behøver ikke at investere i dyre flybilletter for med egne øjne at se nogle af attraktionerne på Unescos verdensarvsliste.

Faktisk kan Danmark byde på syv af slagsen, og tre af dem kan opleves i Jylland.

Tag familien med ud for at opleve nogle af de steder, som har været definerende for vores historie, kultur og natur. Og som har haft betydning langt ud over de danske grænser.

1) Brødremenighedens by i Christiansfeld

Det seneste skud på stammen over attraktioner på verdensarvslisten, som kan findes i Jylland, er brødremenighedens by, som ligger i honninghjerternes hovedstad Christiansfeld.

Her er byen ikke opstået naturligt omkring eksempelvis en havn, den er simpelthen blevet planlagt på én gang og bygget op på kort tid.

- På en tur gennem Europa i 1768 havde Struensee og kong Christian VII besøgt en brødremenighedsby i Holland, og de ville gerne bringe brødremenighedens gode håndværk og industri til Danmark, fortæller chefkonsulent ved Slots- og Kulturstyrelsen Bolette Lehn Petersen og fortsætter:

- Så efter aftale med brødremenigheden i Herrnhut, blev der indgået aftale om at etablere en by.

Her byggede de en kirke, søstrehus, brødrehus, enkehus, pigeskole og drengeskole. Brødremenigheden var kendt for sit gode håndværk, og det kommer også til udtryk i den fint anlagte by.

- Det er en meget helstøbt by, man oplever, i gule mursten og med røde teglsten, siger Bolette Lehn Petersen.

2) Jelling-monumenterne

Måske har du aldrig været i Jelling og set de store Jelling-sten. Men alle danskere kan alligevel finde billedsiden af den ene runesten frem, når det passer dem, for den er nemlig trykt i vores pas.

På verdensarvslisten er det faktisk ikke kun stenene, der har fået en plads. Det er de to høje, de to runesten og kirken. Og der er planer om at få verdensarvsgrænsen udvidet til at omfatte hele palisadeområdet.

- Der har nemlig været lavet rigtig mange arkæologiske undersøgelser omkring Jelling igennem de seneste år. Og der har man blandt andet fundet ud af, at der har været en palisade hele vejen omkring, og man har fundet spor efter tre huse, fortæller Bolette Lehn Petersen.

I Jelling kan man opleve Harald Blåtands magtdemonstration i hele anlægget, og se Gorm den Gamles sten til minde om Thyra. Og så er der naturligvis den store af runestenene - den fra passet:

- Den fortæller om, at Harald Blåtand gjorde danerne kristne, og at han samlede Danmark. Så man omtaler det som Danmarks dåbsattest, siger Bolette Lehn Petersen.

Når man har taget turen til Jelling, kan man også aflægge oplevelsescentret Kongernes Jelling et besøg og se vikingeudstillingen.

3) Vadehavet

Det er faktisk ikke kun Danmark, der kan tage æren for denne nominering, den bliver nemlig delt med Tyskland og Holland for verdens største sammenhængende tidevandsområde.

Vadehavet har scoret en plads i verdensarven på grund af sit landskab, dynamik og biologiske mangfoldighed, som komitéen har vurderet er af "enestående universel værdi".

- Det fantastiske tidevandssystem er livsvigtigt for de store mængder af trækfugle, som bruger det som spisekammer, inden de skal videre. Man kan blandt andet opleve fænomenet sort sol, når stærene kommer, fortæller Bolette Lehn Petersen.

Tag på østerssafari, og pluk skaldyr, og besøg Vadehavscentret for at lære mere om trækfuglene og livet i vandet.

Fakta: Hvad er verdensarv?

- FN's organisation for uddannelse, videnskab og kultur Unesco står bag verdensarvslisten.

- Listen består per juli 2017 af 1073 både menneskeskabte og naturlige steder verden over, som er bevaringsværdige. Der kommer løbende nye attraktioner til.

- "Arv er det fra vores fortid, som vi lever med i dag, og som vi giver videre til de fremtidige generationer. Vores kultur- og naturarv er begge uerstattelige kilder til liv og inspiration," lyder beskrivelsen på Unescos hjemmeside.

Kilde: faktalink.dk, unesco.org, whc.unesco.org.

/ritzau/FOKUS