Rod og ?hjemløse ting? dræner os for energi og glæde. Spørg derfor dine ting, hvor de bor. Kommer svaret ikke spontant, bør du sige farvel.

København: Gem med hjertet og smid ud med rund hånd. Sådan lyder rådet fra oprydningsekspert Lena Bentsen, der hjælper folk med slippe bunkerne og rydde op i kældre, garager og skuffer.

- Nytåret er en god tid til at gøre status og få ryddet op. Mange lider af "det er for godt til at smide ud syndromet". Men man skal kun omgive sig med ting, der giver én energi. Rod er en kæmpe energisluger, siger Lena Bentsen, der i bogen "Farvel rod - hej frihed" foreslår, at man starter oprydningen med at lede efter hjemløse ting.

Har tingene ikke et hjem og en funktion, er de ikke længere hjælpere i vores liv, og skal ud.

- Hvis vi ikke sætter vores hjælpere fri, bliver de ved med at stå i kulissen og glo på os og give os dårlig samvittighed. Når vi smider tingene ud, får vi følelsen af frihed, siger Lena Bentsen.

Det er ofte smertefuldt at smide ting ud, som vi har fået i gave eller arvet. Det kan også være ting, som har fulgt os i mange år.

- Mange har svært ved at smide gamle møbler ud eller billeder, der har hængt i årevis på væggen. De er blevet en del af vores identitet. Desuden er de ofte besværlige at smide ud, og så skal væggen jo males, siger Lena Bentsen.

For oprydningsekspert Kamille Sommer er den bedste måde at komme i gang på at stille sin telefon eller æggeur på ti minutter.

- Alle har ti minutter, og man kan nå utrolig meget på kort tid. Samtidig kan det være en rigtig god idé at få en ven/ veninde til at hjælpe sig med at smide ud, siger Kamille Sommer.

Hun opfordrer også folk til at inddrage børnene, så de får trænet deres oprydningsmuskel.

- Det er vigtigt at lære sine børn at rydde op. Hvordan skal de ellers kunne det som voksne? Men spørg dem ikke om, hvad de bruger. Spørg dem om, hvad de kan undvære. Alle kan undvære noget, siger Kamille Sommer.

FAKTA:

Syv gode råd til oprydningen:

1. Alle ting skal bo et sted: Alt skal have en fast bopæl. Hvis ikke du ved, hvor tingen bor, kan du ikke følge den hjem. Tag derfor tingen i hånden og spørg den, hvor den bor.

2. Der er en udløbsdato på alt: Alt har sin tid. Ting kommer og går i vores liv, men der er ikke en synlig udløbsdato på en dækkeserviet, som på en mælk. Spørg tingen, hvad den gør af godt for dig i dit liv. Måske den har ramt udløbsdatoen.

3. Kend forskel på 'kan bruge' og 'har brug for: Vi kan bruge alt, men der er så lidt, vi virkelig har brug for. Spørg tingen, om du har brug for den, eller du egentlig godt kan undvære den.

4. Tag én ting ad gangen: Lad være med at tro, at du kan rydde op i alting på én gang. Hold derfor fokus på én ting ad gangen.

5. Gå i gang nu: Uanset, om du skal rydde op i det små eller det store, bliver tidspunktet aldrig bedre end NU. Der kommer ikke andre og gør det for dig. Ryd op med det samme. Så er det gjort.

6. Luk cirklerne bag dig: Efterlad ikke en opgave ufærdig. Når du har drukket kaffe om aftenen, så sæt koppen helt ned i opvaskemaskinen og gem dit word-dokument i den rigtige mappe fra starten af. Sig aldrig: Det kan jeg gøre i morgen.

7. Smid tingene ud: Gå ikke i den fælde, at du tænker: "Så kan jeg gå på loppemarked eller sætte tingene til salg på DBA." Det er sjældent besværet værd og forsinker oprydningsprocessen.

Kilde: Lena Bentsen

/ritzau/FOKUS