Lyt til artiklen

Så kom vi op i tocifrede rater.

Inflationen i eurozonen er nærmest stukket af og var i september ti procent, viser nye tal fra Eurostat. Det overgår forventningerne og sender rystelser gennem Europa.

»Av, det er ekstreme tal for inflationen i eurozonen. Det udhuler i høj fart købekraften hos de europæiske forbrugere, og det kan ikke undgå at bide på væksten i den europæiske økonomi,« lyder reaktionen fra Lisette Rosenbeck Christensen, seniorøkonom i Arbejdernes Landsbank:

»Det vil også ramme de danske forbrugere, da vi handler utrolig meget med landene i eurozonen og har fæstnet vores valutakurs til deres. Samtidig vil dansk økonomi også vil blive negativt påvirket, hvis væksten aftager i europæisk økonomi.«

I august var inflationen i eurozonen 9,1 procent. Derfor er det markant, at den er røget videre op i ti procent i september.

En inflation på ti procent betyder helt konkret, at de gennemsnitlige forbrugerpriser i september 2022 var ti procent højere end i september 2021.

»Inflationen er roden til alt ondt. Inflationen suger købekraft ud af de europæiske forbrugere i et historisk tempo. Samtidig får inflationen renterne til at brage i vejret. En fastforrentet realkreditrente på seks procent er kommet i spil, og i kulissen spøger en realkreditrente på syv procent,« skriver Mathias Dollerup Sproegel, seniorøkonom i Sydbank, om tallene.

Hos Danske Bank er man ikke i tvivl om, at den galopperende inflation får alvorlige konsekvenser.

»Ti ud af 19 eurolande har nu tocifret inflation, og det er efterhånden uundgåeligt, at det ender i en form for recession. Spørgsmålet er bare, hvor hård nedturen bliver,« lyder det i en kommentar fra Bjørn Tangaa Sillemann, senioranalytiker i Danske Bank.