Under slogans som ‘På med dutten, Danmark’, ‘Kun med kondom’ og ‘Aldrig mere uden' er danskerne – igen og igen – blevet opfordret til at bruge kondom.

Kondomet er den eneste form for prævention, der beskytter mod både graviditet og kønssygdomme. Alligevel vinder det sjældent popularitetskonkurrencer, og de fleste kan fortælle historier om, hvordan det under akten er både akavet og pinligt at introducere.

Men faktisk er det hverken ord som ‘mærkelig’, ‘pinlig’ eller ‘usexet’ de fleste vil bruge om en partner, der foreslår at bruge kondom.

Ifølge en repræsentativ undersøgelse blandt danske og svenske forbrugere, som det svenske Rigsforbundet for seksuel oplysning (RFSU), står bag, har kondomet fået et imageløft. 

Kondomer har fået et bedre image, viser en ny undersøgelse.
Kondomer har fået et bedre image, viser en ny undersøgelse. Foto: Oliver Berg/AP/Ritzau Scanpix
Vis mere

I undersøgelsen er 1.072 danskere mellem 16 og 65 år blevet spurgt hvilke ord, de forbinder med en partner, der foreslår kondom.

‘Ansvarsbevidst’ (58 procent), ‘hensynsfuld’ (46 procent) og ‘voksen’ (45 procent) er de ord, de fleste fremhæver. Mens ‘erfaren’ (25 procent) og ‘selvsikker’ (22 procent) følger lige efter.

Derimod er det meget få, der opfatter en person, der finder et kondom frem som ‘pinlig’ (1 procent), ‘mærkelig’ (1 procent) og ‘usexet’ (2 procent).

Det glæder Majbrit Berlau, der er generalsekretær i Sex & Samfund.

Majbrit Berlau fra Sex og Samfund glæder sig over, at unge er bedre ti at tale om sex end de tidligere generationer. 
Majbrit Berlau fra Sex og Samfund glæder sig over, at unge er bedre ti at tale om sex end de tidligere generationer.  Foto: PR
Vis mere

»Opfattelsen af kondomer er positiv hos en større andel, end vi tidligere har målt. Det er meget positivt,« siger hun.

Det er især blandt de unge, at plusordene står i kø, viser undersøgelsen. Det handler om, at unge taler mere åbent og bedre om sex end generationerne før dem, mener Majbrit Berlau:

»De unge er pionerer og i gang med at skabe en ny samtykkekultur og finde ud af, hvordan man kommunikerer om sex.«

Ifølge hende er undersøgelsen bevis på, at unge har en større bevidsthed om at tage ansvar for og passe på hinanden – også når de har sex – dét smitter af på holdningen til kondomer.

»Men den er langt fra hjemme. Vi er stadig ikke gode nok til at bruge kondom og der er alt for få, der bruger det.«

Selvom 72 procent af de 16-20 årige og 74 procent af de 21-35 årige i undersøgelsen siger, at de ville bruge kondom, hvis de møder en ny partner. Så var det kun 52 procent af alle adspurgte, der rent faktisk fandt gummiet frem, sidst de havde sex med en ny partner.

»Alt for mange synes stadig, det er pinligt,« siger generalsekretæren.

Men til dem, der synes, det er svært at få fumlet kondomet på, er den gode nyhed, at de nu bliver opfattet som hensynsfulde, ansvarsbevidste – ja næsten sexede (syv procent), mens de gør det. Som Majbrit Berlau siger:

»Man scorer lidt point på at hive det frem. Så husk nu kondom til julefrokosten.«