Nybyggede huse i dyre boligområder har i en række tilfælde fået en for høj foreløbig vurdering.
Det erkender Vurderingstyrelsen i en pressemeddelelse, som styrelsen har sendt ud tirsdag eftermiddag.
Det er erfaringer fra sagsbehandlingen og kvalitetssikringen af de nye, foreløbige ejendomsvurderinger, der ifølge styrelsen har vist, at der er ‘en risiko for, at ejendomsværdien kan blive for høje for nye huse i dyre områder’.
Vurderingsstyrelsen har udsendt pressemeddelelsen, efter B.T. mandag formiddag henvendte sig til styrelsen med flere eksempler på netop denne problematik.
B.T. havde blandt andet fået en henvendelse fra en borger i kvarteret Søvang i Hørsholm, som undrede sig såre over den nye, foreløbige vurdering.
Den lød til borgerens store forbløffelse på 13.535.000 kroner.
Vurderingsstyrelsen satte grundværdien til 5.850.000 kroner´. Ergo måtte det relativt nyopførte typehus fra Lind & Risør, som blev opført i 2017, ifølge styrelsen have en værdi på 7.685.000 kroner (ejendomsværdi minus grundværdi).
Det havde husejeren fra Søvang mere end svært ved at få til at stemme, da han beviseligt havde betalt 3.228.710 kroner til Lind & Risør for huset. Altså under det halve af, hvad Vurderingstyrelsen vurderer, at murstene var værd i 2022.
B.T. spurgte mandag Vurderingsstyrelsen, om der på baggrund af dette og en række andre eksempler ‘var grundlag for at omvurdere nyopførte typehuse i hele eller dele af landet’?
Det var der åbenbart.
Vurderingsstyrelsen skriver nemlig videre i pressemeddelelsen:
‘Vurderingsstyrelsen er opmærksom på problematikken med, at nye huse i dyre boligområder kan få relativt høje foreløbige (modelberegnede) ejendomsværdier. I tilfælde af meget skæve vurderinger er der mulighed for at ændre foreløbige 2022-vurderinger’.
Claus F. Houmann, underdirektør i Vurderingsstyrelsen, udtaler:
»Dette vil blive fanget op i den manuelle kontrol, hvor vi blandt andet ser på ejendomme, hvor korrektionerne i modellen, for eksempel for boligens alder, bliver store opgjort i kroner. Som boligejer er man beskyttet af skatterabatten, også hvis den foreløbige vurdering måtte vise sig at være for høj.«
Boligejerne kan kontakte Vurderingsstyrelsen, hvis de oplever at have meget skæve vurderinger.
»Det gælder også i de tilfælde, hvor en boligejer skal sælge sin bolig, inden den endelige vurdering udsendes,« siger Claus F. Houmann.
Det skandaleombruste, nye ejendomsvurderingssystem skulle ifølge Skatteministeriets første skøn have kostet 81,8 millioner kroner at udvikle. I dag har prisen passeret fire milliarder kroner.